U Tirani održan protest ispred Ambasade Srbije 1Foto: Aleksandar Roknić

Zbog situacije na severu Kosova, a u znak solidarnosti sa tamošnjim Albancima, ispred ambasade Srbije u Tirani danas je održan protest na kome je učestvovalo dvadesetak građana, prenosi Kosovo onlajn.

Pozivajući na jedinstvo svih Albanaca pod sloganom „Mi smo jedno“ učesnici protesta, koji je organizovala nevladina organizacija iz SAD sa sedištem u Njujorku „Nasi koreni,“ govorili su o navodnim srpskim zločinima i nepravdi nad Albancima koji su, kako su naveli, učinjeni tokom poslednje tri dececnije.

Kako javlja repoter Kosovo onlajna iz Tirane, oni su, noseći transparente „Stop rasizmu i šovinizmu“, kao i zastave Albanije sa mapom teritorija iz 1913. godine, protest nastavili ispred zgrade vlade Albanije zahtevajući od peremijera Edija Rame da spreči povratak srpske vojske na Kosovo i odustane od inicjative Otvoreni Balkan, ali i bilo kakve saradnje sa Srbijom.

„Na severu Kosova oseća se vetar rata. Pozicija Vlade Srbije i predsednika Vučića je jedan agresorski stav i ratnohuškački. Naša uznemirenost kao albanskih građana je velika, jer treba da se ravnopravno tretira pitanje Albanaca u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa sa onima koji žive u Republici Srbiji“ rekao je tokom protesta profesor u penziji Dašamir Uriuci.

Protest koji je obezbeđivala nekolicina policiajaca završen je ispred kancelarije Edija Rame bez incidenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari