Ugljanin od Martinovića traži mesto u privremenom organu Novog Pazara 1foto FoNet/SDA Sandžaka

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, danas je uputio pismo ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Aleksandru Martinoviću i zatražio da, u privremeno telo Novog Pazara, imenuje predstavnika te stranke.

Novopazarski gradonačelnik, Niuhat Biševac, 28. septembra, podeo je ostavku i tada je počeo da teče zakonski rok od trideset dana za izbor novog gradonačelnika. S obzirom, da se to nije dogodilo stvoreni su uslovi za lokalne izbore.

Vlada Srbije treba, na predlog Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, da donese odluku o raspuštanju gradskog parlamenta i o formiranju privremenog organa, koji će rukovoditi gradom do izbora novog saziva lokalnog parlamenta i gradonačelnika.

Prema, do sada, poznatim podacima, u petočlanom privremenom organu su tri predstavnika vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP): dosadašnji gradonačelnik Biševac, koji je i predsednik privremenog organa, Nihad Hasanović, predsednik te partije i Enasar Škrijelj, dosadašnji pomoćnik gradonačelnika, i po jednog predstavnika imaju SNS i opoziciona Stranka pravde i pomirenja (SPP). Naprednjake predstavlja Vladimir Marinković, u poslednjem mandatu zamenik gradonačelnika, i potpredsednik SPP Edin Numanović. Za predstavnika SDA nije bilo mesta.

Ugljanin je nadležnom ministru napisao da je, uvidom u dokumentaciju, utvrdio da su „Ministarstvu dostavljeni podaci koji ne odgovaraju činjeničnom stanju“.

Napisao je da novopazarska Skupština grada ima 47 odbornika i četiri odbornička kluba, pa „shodno politučkoj i nacionalnoj strukturi Skupštine grada“ u privremenom organu bi trebalo da budu dva člana iz SDP, a po jednog člana SNS, SDA Sandžaka i SPP.

Ugljanin je, zbog odborničke strukture u lokalnoj skupštini, zatražio da se njegovoj partiji „omogući ostvarivanje zakonom utvrđenog prava na zastupljenost u privremenom organu u Novom Pazaru“.

U odlazećem mandatu, u Novom Pazaru, na vlasti su bile koalicije okupljene oko SDP i SNS, a u opoziciji su bili odbornici SDA i SPP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari