Ugljanin pisao Vučiću, hoće za Bošnjake u Srbiji prava po modelu koji se traži za Srbe na Kosovu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin uputio je pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Evtopskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, u kojem zatražio da Bošnjaci u Srbiji dobiju ista prava koja se traže za Srbe na Kosovu.

„Kao predstavnici Bošnjaka u Srbiji, nismo zadovoljni položajem i tretmanom i tražimo od vas da se u nastavku dijaloga o implementaciji sporazuma obezbede jednaka prava Bošnjacima u Srbiji, po modelu koji se traži za srpsku zajednicu na Kosovu“, nabeo je Ugljanin, prenosi Kosovo onlajn.

On je „posavetovao“ predsednika Srbije „da ovaj stav može da mu posluži u donošenju konačne odluke o nemačko-francuskom predlogu“.

Ugljanin je ukazao da bi posledice sa kojima bi Srbija mogla da se suoči ako odbije ovaj sporazum „za Bošnjake bile ogromne i sa sobom nose neizvesnost i nestabilnost“.

Pored Vučića, Ugljanin je pismo uputio visokom predstavniku za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đuzepu Borelju, izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku i specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru.

Ugljanin je sa narodnim poslanicima Šaipom Kamberijem, Enisom Imamovićem i Selmom Kučević u subotu u Prištini razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o statusu Bošnjaka i Albanaca u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari