Ugljanin: Rešiti status Bošnjaka i Albanaca u Srbiji, pa onda Srba na Kosovu 1Foto: N. Kočović

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin poručio je da bi u sklopu francusko-nemačkog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine trebalo rešiti probleme Bošnjaka i Albanaca u Srbiji, pa tek onda Srba na Kosovu.

On je na konferenciji za novinare rekao da SDA Sandžaka podržava taj plan, o čijim okvirnim principima, kako je dodao, se upoznao na sastanku sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Prištini.

Ugljanin je kazao da su on i predsednik Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi Kurtija upoznali sa “lošim položajem Albanaca i Bošnjaka u Srbiji” tražeći da se u nastavku dijaloga sa Beogradom obezbedi reciprocitet u pravima nacionalnih manjina.

“Treba da postoji simetrija prava, bez diskriminacije ili favorizovanje bilo kog naroda ili zajednice. To garantuje pravedan, stabilan i trajan mir na Balkanu koji ugrožava velikosrpska politika zasnovana na laži da su prava svih u Srbiji na najvišem nivou, a da su jedino Srbi na Kosovu i Bosni i Hercegovini ugroženi”, rekao je Ugljanin.

On je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državne organe da, u sklopu francusko-nemačkog predloga, reši status Bošnjaka i Albanaca u Srbiji.

“Položaj Bošnjaka i Albanaca je neodrživ i neprihvatljiv, sa mnogo nerešenih problema i pitanja. Tražimo od predsednika Srbije i državnih organa da rešimo stvari u svojoj kući, da rešimo statu Bošnjaka i Albanaca u Srbiji, pa tek onda naših sunarodnika na Kosovu”, dodao je Ugljanin.

Sastanak Ugljanin i Kamberija sa Kurtijem u Prištini osudila je premijerka Srbije Ana Brnabić koja je ocenila da su time “pokušali da destabilizuju centralnu Srbiju”.

Ugljanin je naveo da su sa Kurtijem razgovarali nakon što najavljeni sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o francusko-nemačkom predlogu nisu održani.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari