Ukinuto vanredno stanje u Srbiji, svadbe od 15. juna 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Skupština Srbije večeras je ukinula vanredno stanje. Poslanici su izglasali Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja koji je podnela Vlada Srbije. Ova odluka stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku, a do 5 sati ujutru na znazi je zabrana kretanja.

Za potvrđivanje odluke o ukidanju vanrednog stanja glasalo je 155 poslanika, protiv nije bio niko, uzdržan je bio jedan poslanik, a jedan poslanik nije glasao.

Za predlog zakona o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila glasalo je 154 poslanika, četiri poslanika je bilo protiv, niko nije bio uzdržan, a nije bilo ni poslanika koji nisu glasali.

Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešću u krivičnom postupku.

Ukidanjem vanrednog stanja ukida se policijski čas, ali ostaju neke vanredne mere koje su donete zbog epidemije korona virusa.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti – zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima. Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi. Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna. Gradski prevoz u Beogradu počinje da radi od petka, a od ponedeljka se deca vraćaju u vrtiće i dnevne boravke.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, tokom skupštinske rasprave, da odluka o uvođenju vanrednog stanja, koje je uvedeno uz njen i supotpise predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i predsednika republike Aleksandra Vučića, bez rasprave narodnih poslanika o tome „nije bila bahato ponašanje već odgovorno“.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić 15. marta saopštio da je državni vrh doneo odluku o proglašenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije. Vanredno stanje proglašeno je trojnim potpisom predsednika Republike, Skupštine i Vlade, bez sazivanja parlamenta uz obrazloženje da je Vlada donela uredbu po kojoj je zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi u zatvorenom prostoru.

Inače, današnja sednica koja je počela u 10 časova, a trajala do večeras, na samom startu je bila prekinuta, jer je u skupštinsku salu poslanik i lider Dveri Boško Obradović ušao sa pištaljkom i uz povike „dole Vučić, dole Vlada, lopovi“. A nešto posle 16.30 poslanici pokreta Dosta je bilo Saša Radulović i Branka Stamenković napustili su sednicu Skupštine Srbije, pošto Branka Stamenković nije dobila reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari