Upražnjeno mesto gradonačelnika Novog Sada mogao bi da zauzme Milan Đurić ili neko od "jakih ženskih kadrova" 1foto: Grad Novi Sad

Milan Đurić, zamenik gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, glavni je favorit u javnosti da postane prvi čovek izvršne vlasti u glavnom gradu pokrajine.

Sigurno je da Miloš Vučević kao rekorder, koji je jedini tri puta u istoriji biran za prvog čoveka Novog Sada, odlazi na funkciju u Beograd.

Ne zna se još tačno koju, ali predsednik Aleksandar Vučić uverava javnost kako će biti veoma bitna.

Saradnici koje Vučević ostavlja iza sebe redom nisu dovoljno prepoznati u javnosti, odsnosno što bi politički analitičari rekli puno je tu „operativaca“ za koje većina Novosađanki i Novosađana ni ne zna da postoje.

U toj neprepoznatljivosti, poslednje dve godine potencira se jedno ime i to advokata Milana Đurića, trenutnog zamenika gradonačelnika i jednog od Vučevićevih najbližih saradnika.

„Đurić je spreman da me zameni, ako bude bilo potrebe“, rekao je Vučević još 2020. godine kada ga je jasnost takođe selila na funkciju u Beograd.

Međutim, tada je ipak ostao u rodnom gradu, a Đurić je sa mesta člana Gradskog veća za upravu i propise avanzovao na mesto zamenika gradonačelnika.

Na sajtu „Portala 021“, 67 odsto građana smatra kako će upravo Đurić biti novi gradonačelnik, od više od 1000 anketiranih u poslednja dva dana.

Ipak, pojedini politički analitičari nisu toliko uvereni u Đurićevo aminovanje. Vučević važi konzervativnu struju unutar SNS, čvrst i proveren stranački kadar, dok Đurić, kažu, to ipak nije.

„Nije isključeno da će on biti izabran, ali mi ipak deluje da će se partija opredeliti za čvršći, provereniji kadar koji će moći držati striktnije pod kontrolom. On je bio dobra dopuna kao zamena Vučeviću i nekako je logično da zamenik postane posle i gradonačelnik, ali nemojte se iznenaditi i ako bude neko od tih jakih ženski kadrova koji su na gradskim funkcijama. Zvučaće maliciozno, ali sasvim je svejedno ko će biti gradonačelnik. Ovde si samo sluga partije“, rekao je politički analitičar Duško Radosavljević.

Smatra i da je Vučevićev odlazak u Beograd zapravo „smenjivanje unapređenjem“, jer u ovom političkom kontekstu u kojem smo, pozicija gradonačelnika Novog Sada dosta je jača.

„Ako dobije da bude recimo ministar unutrašnjih poslova, spovodiće isključivo samo politiku partije. U Novom Sadu je ipak imao neke inokosne situacije, gde se za nešto i pitao. Ali je uradio sve što je trebalo. GUP je prošao, Novi Sad je ostvario preteranu bliskost sa građevinskim investitorima, zanemarujući potrebe građana koje je smatro kao remetilački faktor“, nastavio je analitičar.

Ne treba zanemariti i da je SNS samostalno, na poslednjim izborima ostao bez većine u gradu, pa je moguće i u tom konktekstu očekivati „tvrđi“ kadar koji će uspeti da dođe do prepoznatljivosti u javnosti, da ujedini biračko telo i ostvari bolji rezultat na sledećim lokalnim izborima.

Problem je što kako kaže Radosavljević vladajuća partija, ali zapravo i sve ostale, na lokalu nemaju dovoljno dobrih kadrova, najjače ljude šalju na mesta direktora javnih preduzeća, a na gradskim funkcijama ostaju „dekorateri aplauderi“ koji izglasavaju odluke, pa kad se desi ovakva situacija kao sa Vučevićem, imaju problem koga postaviti.

Jaki i provereni ženski stranački kadrovi, mogu se pronaći na listi za prethodne lokalne izbore odmah iza Vučevića i Đurića, to je Cvija Vasić, sekretarka Gradskog odbora SNS i dugogodišnja odbornica, zaposlena u Zavodu za izgradnju grada kao informatički tehničar.

Sledeća na listi je Dina Vučinić, članica Gradskog veća za obrazovanje, nekada i šefica odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Novog Sada. Iako se nije se proslavila šovinističkim tvitom uperenim protiv Hrvata, za koji se posle izvinila i dalje u Novom Sadu važi za kadar od najvećeg partijskog poverenja.

„Ko god da bude, neće biti ni gori ni bolji od Vučevića, nego će raditi kako stranka kaže. Ne očekujem veliku promenu.O Novom Sadu bi ipak trebalo voditi računa, drugi je najveći grad u zemlji, ali i ima neki dobar imidž u regionu i Evropi, međutim činim mi se da oni često rade sve da taj imidž pokvare. Zamislite da je na mestu Vučevića bio drugi gradonačečnik kada su izgubili mesne zajednice na Limanu? Da li bi reagovao isto i maltretirao ljude sa farbanjem ulaza i zgrada, naravno da bi“ kazao je analitičar Aleksadar Popov.

Vučević je do kraja nedelje obećao da će javno podneti izveštaj i rezime svog vođenja grada u poslednjih deset godina, kada se očekuje i da će zvanično da obelodani ime svog naslednika.

Ponovo advokat na čelu grada?

Milan Đurić, rođen je 20. juna 1977. godine u Novom Sadu. Završio je OŠ „Jovan Popović“ na Limanu, a potom „Isidorinu“ gimnaziju. Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, diplomirao je 2002. godine.

Narednih deset godina radio je kao advokatski pripravnik i advokat u svojoj kancelariji.

Od 2012. do 2020. bio je član Socijalno-ekonomskog saveta Novog Sada i član Gradskog veća Novog Sada za upravu i propise, dok je od 2016. do 2020. bio član Pokrajinske izborne komisije.

Nakon izbora 2020. godine, kao drugi kandidat za odbornika na listi Srpske napredne stranke u Novom Sadu, Đurić je postavljen za zamenika gradonačelnika Novog Sada.

Đurić kao zamenik gradonačelnik prima platu od 123.000 dinara, kao član Socijalno-ekonomskog saveta Novog Sada 30.000 dinara i kao član Pokrajinske izborne komisije 39.000 dinara.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari