Ustavni sud Kosova odbacio zahtev Srpske liste o izboru trećeg ministra iz redova manjina 1Zgrada Vlade Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Ustavni sud Kosova odbacio je danas zahtev Srpske liste u vezi sa izborom trećeg ministra iz redova manjinskih zajednica u Vladi Aljbina Kurtija.

U saopštenju je navedeno da je sud  razmotrio zahtev Slavka Simića i još 10 poslanika Skupštine Kosova, u kojem je predmet bila ocena ustavnosti Odluke Skupštine Kosova za izbor Vlade.

„Podnosioci zahteva su tvrdili da Odluka o izboru Vlade nije u skladu sa članom 96 Ustava, jer ministar za upravu lokalne uprave nije izabran nakon konsultacija sa većinom poslanika koji predstavljaju nevećinske zajednice u Skupštini Kosova“, dodao je taj sud.

Nije bio sporan način imenovanja jednog ministra koga je srpska zajednica predložila i koji je imenovan, niti imenovanje još jednog poslanika iz drugih manjinskih zajednica, već izbor trećeg ministra od strane nevećinske zajednice, što je ustavna obaveza ako Vlada ima više od 12 ministarstava.

„Podnosioci zahteva su tvrdili da je za imenovanje „trećeg“ ministra u Vladi potrebna konsultacija ili odobrenje većine poslanika koji predstavljaju nevećinske zajednice u Skupštini, odnosno najmanje 11 od 20 poslanika“, dodaje se u saopštenju.

Ustavni sud je naveo da Ustav propisuje da ako sastav vlade ima više od 12 ministara, Vlada mora imati i trećeg ministra, „koji predstavlja jednu od nevećinskih zajednica na Kosovu“.

Sud je naglasio da, u odnosu na trećeg ministra, Ustav predvidja diskreciono pravo mandatara u odnosu na redove nevećinskih zajednica, iz kojih može biti izabran treći ministar.

Precizira se da se u Ustavu ne navodi nužno da taj ministar treba da bude predložen, odnosno odobren od poslanika koji predstavljaju srpsku zajednicu, ili od poslanika koji predstavljaju druge nevećinske zajednice i dodaje da se traži da se poštuje ista procedura.

S obzirom da je kandidat bio izabrani poslanik Skupštine, „formalno odobrenje dotične zajednice nije ustavna obaveza“, dok pred Sudom nije bilo tvrdnji da poslanici koji predstavljaju druge nevećinske zajednice nisu konsultovani o tom kandidatu za ministra.

Dodaje se i da je tim poslanicima Ustavni sud omogućio da dostave svoje komentare na zahtev poslanika Srpske liste.

„Sud je utvrdio da odluka Skupštine o izboru Vlade nije doneta u suprotnosti sa paragrafima 3 i 5 člana 96 Ustava Kosova“, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari