Usvojeno više zakona 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, koje će omogućiti Srbiji pristup sredstvima u iznosu od 175 miliona evra iz IPARD fonda namenjenih poljoprivrednicima.

Izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju uređuje se postupak rada Uprave za agrarna plaćanja.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je ranije da sredstva iz IPARD fonda nisu bila na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima zato što naša Uprava za agrarna plaćanja nije imala akreditaciju.

On je rekao da će nadležni u aprilu sledeće godine biti spremni za akreditaciju Uprave za agrarna plaćanja, da bi već u drugoj polovini 2017. godine bio raspisan prvi konkurs za IPARD sredstva namenjena poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima.

Nedimović je istakao i da će do polovine januara 2017. godine biti završena kompletna procedura koja se odnosi na angažovanje osoba u Upravi za agrarna plaćanja.

Poslanici su usvojili i izmena i dopune Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojima se proširuje krug onih koji imaju pravo na podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju.

U Zakon se uvode i nove kategorije, kao što su mladi poljoprivredni proizvođači, koji će imati pravo da koriste i bespovratna sredstva.

Zakonom se uvode nove mere koje se odnose na stočarsku proizvodnju, naročito na proizvodnju junećeg mesa.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o vodama, koje predviđaju upravljanje rekama na osnovu hidrografskih slivova, a ne na osnovu administrativnih područja.

Skupština je potvrdila Sporazum između vlada Srbije i Kine o međusobnom ukidanju viza za vlasnike običnih pasoša.

Potvrđen je i Multilateralni sporazum o komercijalnim pravima u vanrednom vazdušnom avio-prevozu u Evropi koji se odnosi, pre svega, na avio taksi prevoz vazduhoplovima koji imaju do šest sedišta, hitne medicinske letove i letove za izdvojena područja.

Potvrđen je i Sporazum između Vlade Srbije i Ujedinjenih nacija o Centralnoj kancelariji Projekta Transevropske železnice, koji se odnosi na tehničke detalje predsedavanja Srbije Projektom transevropske železnice.

Sednica parlamenta biće nastavljena u utorak, kada će poslanici razmatrati amandmane na predloge zakona o upravljanju aerodromima, o stanovanju i održavanju zgrada, transportu opasne robe, kao i na izmene i dopune Zakona o komunalnim delatnostima i Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari