Nastup gradonačelnika Aleksandra Šapića podstakao opoziciju na razmišljanje: Spremaju li se uskoro izbori u glavnom gradu? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Nastup gradonačelnika glavnog grada Aleksandra Šapića u kojem je govorio o budžetu za sledeću godinu i, između ostalog, najavio besplatne udžbenike i vrtiće za svu decu glavnog grada kao i niz besplatnih usluga socijalne zaštite, podstakao je na razmišljnje pojedine krugove u opoziicji o mogućnosti održavanja vanrednih izbora u Beogradu sledeće godine, možda već na proleće.

O tome se već neko vreme nezvanično šuška na opozicionoj sceni, ali se posle neuspele inicijative za smenu Šapića, prošlog meseca, situacija smirila a deo opozicije, koji je izbore najviše priželjkivao, prestao da ih traži i podseća predsednika SNS Aleksandra Vučića da ispuni obećanje da će izbora biti na proleće 2023.

Sada se čini, bar tako nezvanično kažu naši sagovonici, da bi SNS mogao da izazove nov izlazak na birališta u Beogradu jer im, kako pojedinci bliski opoziciji procenjuju, treba čista i brojnija većina za realizaciju projekata poput metroa, a uz to im loš rejting opozicije ide na ruku. Tu je i procena da će na narednim izborima oponenti vlasti biti još usitnjeniji, odnosno neće biti većih koalicija kao na izborima ove godine.

Povrh svega, jedna od kalkulacija, o kojoj se priča u opoziciji, je i da bi Vučić ispunjavanjem obećanja poptuno „potopio“ svoje najveće oponente koji su se spremali da igraju na kartu njegovih neispunjenih obećanja iako su svesni da im proletnje glasanje ne ide u prilog.

Bile ove procene tačne ili ne, vidljivo je da se opozicija ali i vlast u glavnom gradu, svako na svoj način, sprema bilo održavanjem predizbora poput „Zajedno“ ili pojačanim radom na terenu odnosno u beogradskim opštinama.

Analitičari su podeljenog mišljenja o tome da li Šapićev budžet i besplatni vrtići i knjige za đake ukazuju na bliske izbore.

Politikolog Bojan Vranić za Danas kaže da Šapićev pristup ne mora nužno da znači izbore, jer je taktika SNS da budu u permanentnoj kampanji.

– Međutim, dve su novine oko te najave. Prva je da Šapić napušta Mali-Vesićev model štednje na socijalnim davanjima i ulaganja jedino u infrastrukturu. Drugi je da se Šapić vraća “novobeogradskoj taktici” finansiranja kampanje koja targetiraju decu i starije sugrađane, čime ujedno izbija opoziciji najveći adut iz ruke, odnosno, kritiku da grad ne izdvaja dovoljno za svoje građane, kao recimo, u Đilasovo vreme – navodi Vranić.

On ukazuje na to da besplatni udžbenici pre znače izbore na jesen, jer tada kreće škola.

A Nikola Jovanović, osnivač Centra za lokalnu samoupravu, smatra da ako je neko imao dilemu da li će u Beogradu biti izbora naredne godine, više je nema.

– Budžet za 2023. godinu je predizborni, ne razvojni, a neće ni rešiti suštinse probleme u gradu. Pozdravljam najavu o besplatnm udžbenicima i vrtićima od jeseni, ali je zanimljv način kako se do toga dolazi. Predviđeni fiskalni deficit je skoro 12.5 milijardi dinara, a planira se i zaduživanje kod domaćih banaka od 590 miliona. Iz budžeta je izbačen veliki broj kapitalnih i infrastrukturnih projekata – nema velikih rekonstrukcija, nema prilaza Prokopu, nema nove kanalizacije niti vodovoda u mnogim naseljima. Smanjen je i budžet za borbu protiv zagađenja. Sve to ukazuje da se ide na jednokratni efekat, verovatno sa kalkulacijom da će izbori biti u oktobru – smatra on za Danas.

Kako dodaje, vešto se od javnosti krije da će inflacija i rast cena komunalnih usluga i lokalnih taksi do jeseni uveliko „pojesti“ efekat uvođenja ovih besplatnih kategorija.

– Zato se populističke mere i predizborni budžeti nikad dobro ne završe – ukazuje Jovanović.

Dok Dejan Bursać, saradnik Instituta za političke studije, nije siguran koliko Šapićeva najava znači izbore.

– Svi se sećamo da je Šapić i na mestu predsednika opštine Novi Beograd nudio slična davanja. Postao je čak i nacionalno poznat kao predsednik opštine po tome što mnogo daje za decu, udžbenike, laptopove, najstarije sugrđane. To mu je donosilo uspeh, rejting i nacionalnu vidljivost. Sada to, kao oproban recept, nastavlja i na mestu gradonačlenika Beograda – objašnjava Bursać.

Prema njegovim rečima, to je način da, pre svega, učvrsti rejting pred opozicijom posle inivjative za njegovu smenu opozicije ali i u svojoj stranci kako ne bi bilo glasina o tome da li je dobar kandidat za gradonačelnika i slično.

– On je ipak neka vrsta autsajdera u SNS. Svoju stranku je utopio u SNS bezmalo pre dve godine i sad mora da podigne i učevrsti sebi rejting u njoj – zaključuje Bursać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari