Šapić miran narednih šest meseci: Šta je poslednja sednica Skupštine Beograda donela vlasti i opoziciji? 1Foto: Printscreen Studio B

Jedna od najvažnijih posledica jučerašnjeg neuspelog razrešenja gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića je da se narednih šest meseci, dakle formalno do maja, ovo pitanje ne može vraćati na dnevni red Skupštine grada, osim ako ga SNS ne inicira u šta je teško poverovati.

U okolnostima u kojima deo opozicije zna da nema potrebnu većinu za izglasavanje smene gradonačelnika, ali ipak 39 odbornika (Ujedinjeni, DS, koalicija Za dobar grad – Moramo i Narodna stranka) staje iza tog predloga, a vlast saziva i održava sednicu na kojoj pušta da opozicija pokaže da nema većinu, postavlja se pitanje šta je onda sednica donela opoziciji a šta vladajućim partijama SNS i SPS.

Uz to treba istaći i da se gradonačelnik Šapić nije ni pojavio na sednici, pa opozicioni odbornici koji su kritikovali njegov rad nisu imali priliku da mu to kažu u lice.

Mila Popović, šefica odborničke grupe „Ujedinjeni“, za Danas kaže da su se juče videle tri stvari.

– Prvu da je gradonačelnik Šapić kukavica koji nije smeo da pogleda u oči odbornicima. Kada su ga birali šepurio se, a juče je pobegao jer je i on svestan da je prekršio zakon, nelegalno gradio i legalizovao kuću od 403 kvadrata. Druga važna stvar koju smo videli je odluka odbornika SNS i SPS da sačuvaju na mestu gradonačelnika Aleksandra Šapića iako su svesni da je prekršio zakon. Time su postali pokrovitelji Šapićevih krivičnih dela i od toga ne mogu pobeći takođe kukavičkom odlukom da ne glasaju. Treća stvar koju smo videli jeste nervoza većine, neozbiljna argumentacija i odsustvo iskrene podrške gradonačelniku. Sve u svemu ova Skupština do juče nije imala legitimitet jer je 70.000 Beograđana više glasalo protiv nego za njih, a od juče su sami sebe pretvorili u zaštitnike čoveka koji je dokazano prekršio zakon i to tri puta – ukazuje ona, čija je opoziciona grupacija i predložila raspravu o Šapićevom razrešenju.

A kada je reč o šest meseci tokom kojih je Šapić miran, kaže da je inicijativa za vanrednu sednicu pokrenuta kada su se u javnosti pojavili dokazi da je gradonačelnik prekršio zakon.

– Reagovali smo odmah jer smatramo da takav čovek ne sme biti gradonačelnik – navodi Popović.

Odbornička grupa Ne davimo Beograd – Moramo, imala je drugi pristup pa je predložila raspravu o gorućim pitanjima u Beogradu poput zagađenja vazduha i cene stanovanja, ali su predlog kolega iz opozicije podržali.

Dobrica Veselinović, šef odborničke grupe Ne davimo Beograd – Moramo, za Danas kaže da je njima od početka jasno da je Aleksandar Šapić samo „vrh ledenog brega“, tj. kruna višegodišnje politike SNS-a i SPS-a koja se sprovodi u gradu, a koja za rezultat ima nastavak privatizacije svega, oduzimanje javnih dobara, investitorski urbanizam.

– Ne mislim da je opozicija juče „izgubila“ jer smo videli ko je zapravo opozicija, a isto tako nismo čuli šta (ni)je učinjeno na polju poboljšanja energetske efikasnosti, nemamo nikakav odgovor na stambenu krizu, a Beograd je i dalje među najzagađenijim gradovima na svetu – navodi on.

Kako dodaje, za pokret Ne davimo Beograd i koaliciju Moramo važno je da se pokažu alternative ovakvom vođenju grada što je juče i učinjeno predlaganjem pokretanja opsežne društveno odgovorne stanogradnje, kontrolisanjem cene zakupnina stanova, programima energetske efikasnosti i subvencija za individualna ložišta kao i predlogom za umanjenje cene centralnog grejanja za period kada protivpravno ono nije bilo isporučivano građanima.

Dok Filip Tatalović, šef odborničke grupe DS, smatra da to što narednih šest meseci opozicija neće moći da pokreće inicijativu za smenu Šapića, ne menja ništa jer on nije bio izabran njihovim glasovima pa neće njima ni biti smenjen u ovom sazivu Skupštine.

– Biće smenjen od strane SNS-a ako odluče da im je postao preveliki kamen oko vrata ili će biti smenjen zajedno sa SNS-om na sledećim izborima – kaže on za Danas.

Prema njegovim rečima, jučerašnja sednica je donela priliku da se konačno u Skupštini govori o najvećim problemima koji muče grad zagađenju, stambenoj krizi i nepoštovanju najosnovnijih zakona.

– Takođe je pokazala da se politika SNS-a svodi na stvaranja paralelnih stvarnosti i potemkinovih sela. Najbolji primer nam je pružio gospodin Bakarec, kada je na moje iznošenje činjenice da se od 3,5 milijardi evra vrednog tržišta nekretnina u Beogradu svega 600 miliona finansira iz kredita a ostalih 2,9 milijarde se plaća u gotovini iz ko zna kakvih izvora, izjavio da je to zato što su Beograđani bogati pa mogu da kupuju stanove u gotovini. Sada Beograđani mogu sami da procene šta je stvarnost u kojoj žive, da li im u slamarici stoji nekoliko stotina hiljada evra ili je to suma koju gotovo niko ko pošteno radi ne može da sakupi za svoj ceo radni vek – ističe Tatalović.

A politikolog Boban Stojanović smatra da jučerašnjom niko nije ništa preterano dobio.

– Nije se nista preterano dobilo ni sa jedne strane. To jest, Šapić je dobio time što mu nije izglasano nepoverenje i dobio je činjenicom što je samo 44 odbornika glasalo za razrešenje. A opozicija je upravo izgubila na tom polju, pokazali su da nisu jedinstveni i da odnos nije 57-53 što bi govorilo o relativno nestabilnoj gradskoj vlasti – ukazuje on za Danas.

Kako zaključuje, ovako se ništa nije desilo, opozicija je pokrenula mehanizam za koji se odmah znalo da će biti neuspešan i to je to.

– Opozicija nema mehanizam za pritisak da eventualno bude preveremenih izbora, njih će biti samo ako Vučić i Šapić nađu zajednički jezik i ako im to bude odgovoralo (da ne postoji ni najmanja šansa da se na eventualnim izborima promeni vlast, a Šapic će tražiti da opet bude nosilac liste i gradonačelnik). Ako se ne ispune ti uslovi – izbora neće biti – zaključuje Stojanović.

Podsetimo, sinoćnje glasanje se odvijalo tajno, a od 110 odbornika glasalo je 45, dok poslanici SNS i SPS nisu glasali. Za razrešenje Šapića glasalo je 44 odbornika, jedna je bio protiv. Budući da je glasanje bilo tajno ne zna se ko je još podržao smenu iz redova Dveri i koalicije Nada, koji su pre sednice najavljivali podršku razrešenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari