Nikola Jovanović: Šapić iz jučerašnje sednice izlazi ojačan, opozicija delovala nejednistveno 1Foto: CLS

Nikola Jovanović, osnivač Centra za lokalnu samouravu, za Danas kaže da gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić iz jučerašnje sednice Skupštine grada na kojoj se razgovaralo o njegovom razrešenju izlazi ojačan a da je opozicija delovala nejedinstveno.

Posle sinoćnjeg glasanja za razrešenje gradonačelnika od 110 odbornika, glasalo je 45 odbornika, „za“ razrešenje glasala su 44 odbornika, a jedan je bio protiv.

Sednica je zakazana na predlog 39 odbornika opozicije i bilo je neizvesno da li će biti održana budući da su u redovima opozicije razmišljali i i opciji da se odbornici vladajućih SNS i SPS ne pojave i da nema kvoruma za sednicu. Naprednjaci i socijalisti su se ipak pojavili, ali na sednicu nije došao Šapić.

– Imam utisak da posle gradske sednice Aleksandar Šapić izlazi samo ojačan. Nije glavni problem to što se svi odbornici opozicije nisu ni pojavili, niti mali broj koji je na kraju glasao za nepoverenje gradonačelniku. Glavni problem je to što je opozicija delovala nejedinstveno. Jedni su pričali o glavnoj temi, smeni Šapića i nezakonitoj gradnji, a drugi o grejanju i vazduhu. Nisu smeli sebi da dozvole razvodnjavanje teme, jer elementarno političko znanje govori da se tako samo smanjuje pritisak na vlast i njihove odbornike – navodi Jovanović, koji je i bivši predsednik opozicione odbirničke grupe u predhodnom mandatu Skupštine Beograda.

On ukazuje da je trebalo da svi oni rade istu stvar.

– Da izađu za govornicu, pokažu sliku nelegalne zgrade i pitaju kolege iz vladajuće koalicije samo jedno pitanje: da li je ovaj objekat postojao pre građevinske dozvole ili ne? Uostalom, čim pričamo o naknadnom „ozakonjenju“ objekta, znači da je on građen nezakonito i to je trebalo ponavljati svaki put – smatra on.

Kako dodaje, na stranu to što sada narednih šest meseci opozicija ne može formalno da postavi pitanje nepoverenja Šapiću, što dovodi u pitanje i najavljivanje izbore na proleće.

Gradonačlenik Beograda Aleksandar Šapić obratiće se javnosti u podne, prvi put posle sinoćnjeg neuspelog izglasavanja predloga za njegovo razrešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari