aleksandar vučićFoto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Aleksandar Vučić, predsednik SNS, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije, nastavlja sa kršenjem datih obećanja. Po svemu sudeći, on neće ispuniti davno datu reč da će otići sa čela stranke, a nije isključeno ni da se novi izbori u Beogradu odlože sa proleća na kraj naredne godine.

Ni mesec dana od izbora vlade Vučić nije ispunio svoje reči i nije se povukao sa mesta lidera Srpske napredne stranke. Vučić je naime u avgustu, poslednji put, precizirao da bi do povlačenja moglo da dođe nekoliko nedelja posle formiranja kabineta u Nemanjijoj 11. Nova vlada je izglasana 26. oktobra, a Vučić još ne povlači obećani potez.

Kako Danas nezvanično saznaje iz krugova bliskih naprednjacima, njegova ostavka se i ne očekuje bar ne do novih izbora u Beogradu koji bi, kako kažu naši izvori, mogli biti u kasnu jesen sledeće godine zajedno moguće i sa parlamentarnim izborima.

Prema rečima naših sagovonika koji su hteli sa ostanu anonimni, poslednja informacija koja je došla do viših stranačkih funkcionera naprednjaka je da Vučić o ostavci na mesto predsednika SNS ni ne razmišlja jer želi da mesto gradonačelnika Beograda zavisi od njega, a ne od sadašnjeg prvog čoveka glavnog grada Aleksandra Šapića.

Naime, kako nam je objašnjeno, Vučić namerava da se i na tim vanrednim beogradskim izborima njegovo ime nađe na listi SNS u Beogradu, da bira kandidate za odbornike, a posle izbora da on bira i novog gradonačelnika. Time, kako su nam rekli izvori iz SNS, Vučić i dalje Šapića drži u „podređenoj“ poziciji i zauzdava njegove apetite budući da je ovaj pokazao dozu autonomije „počistivši“ gradsku upravu od „ljudi Gorana Vesića“, bivšeg zamenika gradonačelnika. Kako pojašnjavaju, trenutna situacija je takva da je Šapić potpredsednik SNS i gradonačelnik, a poverenica beogradskog odbora je i dalje Ana Brnabić, koja je i na mestu premijera.

Čini se da pomeranje Brnabić iz Gradskog odbora zasad nije opcija, kao ni dodavanje Šapiću novih ovlašćenja unutar stranke.

Uz sve to, kako dodaju naši sagovornici, ostankom Vučića na mestu lidera naprednjaka raspršile bi se i iluzije dela opozicije da će na novim izborima u Beogradu naprednjaci osvojiti još manje glasova nego u aprilu budući da očekuju da Vučić ne vodi listu.

Povrh toga, među naprednjacima se šuška, a ni opozicija kako kažu naši sagovonici se preterano ne uzbuđuje, da se izbori u Beogradu pomere sa proleća 2023. Iako je i sam Vučić u jednom trenutku rekao da je logično da do novih izbora dođe u martu 2023. ali i pre ako opozicija to hoće, može se dogoditi, kako kažu naši sagovornici, da se ni taj scenario na kojem je deo opozicije insistirao ne ostvari.

U tom slučaju, kako nam je rečeno, izbor novog sastava beogradskog paralamenta bi se pomerio na kasnu jesen naredne godine a uz te izbore građani bi izašli i na opšte lokalne i moguće čak i na parlamentarne izbore, ukoliko Vučić proceni da bi mu tih par meseci bavljenja izborima donelo odlaganje potpisivanje eventualnog dogovora sa Prištinom na kojem Zapad insistira i o kojem se uveliko razgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari