Uznemirenje u Prištini: Ne može Francuska jednostrano da ukine viznu liberalizaciju 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Direktor Instituta EPIK i jedan od vodećih poznavalaca evropskih integracija na Kosovu, Demuš Šaša rekao je danas da nema šanse da Francuska jednostrano obustavi viznu liberalizaciju za Kosovo za sve zemlje članice EU i Šengenske zone.

On je komentarišući izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona koja je u utorak izazvala pometnju na Kosovu, Šaša je savetovao da „Kosovo treba da se osmehne i da ništa ne govori“.

„Kosovo je uradilo sve svoje zadatke i može udobno da sedi za liberalizaciju viznog režima. Čekamo sa osmehom 1. januar 2024. godinu. Sada, ako predsednik Makron ima novi stav u vezi sa liberalizacijom viza, dobro je da razjasnimo. Nema šanse da Francuska jednostrano i samostalno obustavi liberalizaciju viza. Ovo je zakonski nemoguće. Za mene je zlatno pravilo u vezi sa suspenzijom vizne liberalizacije ne shvatajte ništa ozbiljno dok ne čujete da Evropska komisija govori o tome. Do tada, sve što čujete je normalan deo političkih igara i pregovora“, napisao je Šaša na Fejsbuku.

Makron je danas u Tirani zapretio Kosovu,da može doći do ukidanja zaustavljanja procesa liberalizacije viza za Kosovo, koja stupa na snagu 1. januara 2024. godine i rekao da je Francuska u dobroj veri odlučila da ukine vize za Kosovare.

Ova izjava je na Kosovu je protumačena kao „odluka“ o obustavi liberalizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari