Varheji: Naša je odgovornost prema Balkanu veća nego prema Avganistanu 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas na Bledu da Evropska unija ne sme sebi da dozvoli da izneveri Zapadni Balkan i da više nema vremena za čekanje.

„Proširenje je proces, ima faze i više je administrativni proces nego politički. Treba da pričamo o političkoj, ekonomskoj, društvenoj i bezbednosnoj integraciji. To su teme za Zapadni Balkan. Imamo svež primer – Avganistan. Avganistan je daleko, ali Zapadni Balkan je ovde. Naša je odgovornost prema Balkanu veća nego prema Avganistanu. Ne možemo sebi dozvoliti da izneverimo Zapadni Balkan“, rekao je Varheji na panelu „Budućnost Evrope“ u okviru 16. Bledskog strateškog foruma.

On je dodao da Evropska unija „mekom moći“ treba da motiviše zemlje Zapadnog Balkana, ali da mora da postoji i motivacija unutar samih zemalja.

„Moramo da budemo odlučni da održimo tu motivaciju i da uverimo da je ponuda koju stavljamo na sto iskrena. Tako možemo da ubrzamo stvari. Avganistan nas je naučio lekciju i nemamo više vremena za trošenje“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.