Varhelji: Predlog metodologije nudi "fer pristup" prema Srbiji i Crnoj Gori 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da Srbija ima interes da se priključi novoj metodologiji proširenja jer bi to moglo da ubrza pregovore o članstvu.

Govoreći na konferenciji o proširenju u Briselu, Varhelji je rekao da Evropska komisija ne zanemaruje probleme u vladavini prava u Srbiji i da o njima razgovara sa srpskim vlastima, javlja RTS.

On je naglasio da se zemljama kandidatima koje već vode pregovore o članstvu ne mogu nametnuti nova pravila pregovora, ali da one imaju mogućnost da se priključe novoj metodologiji ako to žele.

„Nikada nije dobro menjati pravila igre koja je već u toku. Ali, ako pogledate naš predlog, tu jasno stoji da Srbija ima mogućnost da se priključi, ako to želi. To je poruka koju sam preneo u Beogradu i predsednik Vučić je pokazao zainteresovanost za tu ideju“, rekao je komesar.

Varhelji je ocenio da predlog metodologije nudi „fer pristup“ prema Srbiji i Crnoj Gori, ali i prema Severnoj Makedoniji i Albaniji koje tek treba da počnu pregovore.

Odgovarajući na pitanje novinara da li Evropska komisija na podjednak način tretira stanje vladavine prava u Srbiji i drugim zemljama regiona, Varhelji je rekao da tu „ne postoje dupli standardi“.

„U Srbiji postoje nedostaci u vladavini prava i mi o tome razgovaramo sa srpskim vlastima, ne zanemarujući probleme. Postojeći pregovarački okvir sa Srbijom daje nam dovoljno mogućnosti da reagujemo na probleme“, izjavio je Varhelji.

„Do sada nismo morali da koristimo te mogućnosti i nadam se da nećemo morati ni ubuduće, ali ako bude nedostataka budite sigurni da ćemo reagovati, kao što ćemo to učiniti i u slučaju bilo koje druge zemlje kandidata“, poručio je Varhelji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari