Direktor programa za studije genocida na Univerzitetu Jejl: Važno je priznati da se desio genocid 1foto FoNet/TV FoNet

Otpor na koji je naišlo usvajanje rezolucije o Srebrenici u delu Balkana zapravo potvrđuje koliko je njeno usvajanje bilo neophodno, izjavio je za Glas Amerike direktor programa za studije genocida na Univerzitetu Jejl Dejvid Sajmon, a prenosi FoNet.

Američki stručnjak veruje da su tenzije koje su pratile usvajanje rezolucije – veštački izazvane, a da je njen osnovni značaj – globalno priznanje patnji žrtava i preživelih.

Sajmon je rekao da je rezolucija jednostavno važna za dostojanstvo preživelih i kao izraz poštovanja prema žrtvama, dodavši da ne misli da će imati dugoročni politički uticaj.

„Svakako je u kratkom roku podigla veliku prašinu, ali mislim da je to samo trenutno stanje. U dužem roku, priznanje genocida je važno, važno je da postoji sećanje, da se ovekoveči taj događaj i da se nauče pouke. Rezolucija pomaže svemu tome“, ocenio je Sajmon.

On je rekao da ga je pomalo iznenedaio broj uzdržanih prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN, navodeći da je video da Srbija ističe da većina zemalja nije glasala za rezoluciju.

„Ako to pogledamo iz drugog ugla – samo 19 od 171 zemlje je glasalo protiv. Dakle, ako je samo 19 država smatralo da je rezolucija loša ideja, a to su većinom zemlje dobri prijatelji Srbije, ili na neki način neprijatelji ideje sprečavanja zverstava, mislim da je ovo veća pobeda za rezoluciju, za njene pristalice nego za protivnike“, rekao je Sajmon.

Komentarišući to što se nekim državama koje su bile uzdržane nije dopao tajming, trenutak glasanja imajući u vidu tenzije u regionu koje i dalje postoje, Sajmon je naveo da je potpuno adekvatno da se takva rezolucija donese malo više od godinu uoči 30. godišnjice masakra u Srebrenici.

Razlozi za protivljenje su prilično neiskreni jer su tenzije u potpunosti podigli i preuveličali protivnici rezolucije, kako bi imali izgovor za protivljenje, rekao je Sajmon i dodao da ga je malo razočaralo što su brojne zemlje „pale“ na to i nisu prozrele taj trik.

On je istakao da protivljenje rezoluciji ironično potvrđuje njenu neophodnost i da je činjenica da se protive neki od istih ljudi koji su pre 10 ili 15 godina, kako se činilo, priznavali krivicu Mladića i Karadžića za genocid, posebno kada su ta dvojica uhapšena, suđeno im je i osuđeni su.

„Ali oni su i dalje popularne ličnosti u delovima Balkana. To je element poricanja. Političari koji se sada protive tome da se govori o Srebrenici na neki način doprinose popularnosti narativa poricanja. Zbog toga, mislim da je rezolucija imala dobar tajming“, rekao je Sajmon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari