„Veći deo jezera Gazivoda biće pripojen opštini Istok“

Ostavite komentar


  1. Ne znam odakle Radi Trajkovic pravo da govori o stavovima i odlukama predsednika Srbije koje nisu sigurno tacne.

    1. Nisu tacne, … dok on ne progovori na Pinku?! … Pa, upali Pink, slusaj svog Gazdu sta prica, pre nego sto ovde zalupetas!

    2. A jel su tačne odluke- nakaradno tumačenje Briselskog sporazuma Aleksandra Vučića kako je sačuvao nacionalne interese i teritorijalni integritet Srbije na Kosovu: Kosovo dobilo sve atribute albanske muslimanske države? Laže i obmanjuje srpski narod u zdrav mozak, laže i Putinaa, Rusiju!!!

    3. „… …pravo da govori o stavovima i odlukama predsednika Srbije koje nisu sigurno tacne.“!
      Па, ако Његови ставови сигурно нису тачни и Његове одлуке сигурно нису тачне (по Вашем мишљењну) – ваљда свако има право и обавезу да говори против њих?
      А, посебно госпођа Рада Трајковић!
      Зоран

  2. Ako su “ po nekim međunarodnim izvorima, Tači i Vučić u tome daleko odmakli.“ kako tvrdi Trajkoviceva, onda je Vucic prekrsio drustveni dogovor koji je osnov svake drzave. Tada drzava Srbija sustinski ne postoji.
    Prema definiciji wiki:“Dve najzastupljenije teorije o unutrašnjoj ulozi države su:
    „Država je aparat za prinudu. Po ovoj teoriji država postoji da bi osigurala da svako ispuni svoje zakonske obaveze, kao što su isplata dugova, poštovanje privatne svojine itd.
    Država ispunjava principe društvenog ugovora. Društveni ugovor je podrazumevani ugovor između svakog pojedinca i države. Otac ovog izraza je Žan Žak Ruso. Društveni ugovor se zasniva na tome da država treba da zaštiti prirodna prava svake osobe. Prirodna prava su pravo na život, pravo na slobodu i pravo na imovinu. U zamenu za ovu zaštitu, svaka osoba mora da ispunjava određene dužnosti prema državi, kao što su plaćanje poreza. Ovakva udeja uloge države u društvenom ugovoru je prihvaćena u svim zapadnim demokratijama. “
    Iz ovoga jasno sledi da je rezim na celu sa Vucicem prekrsio drustveni ugovor ugrozavajuci prava na zivot, mir i imovinu bar 120 000 gradjana. Samim raskidom drustvenog ugovora drzava kako je definisana prestaje da postoji. U tom slucaju prestaju i obaveze gradjana sa prestankom postojanja drzave.
    Stvar je dobre volje gradjana da li ce placati donacije gradjaninu Vucicu u vidu poreza. On medjutim nema pravo ni moralno ni zakonsko da putem prinude (na koju ima monopol drzava) otima bilo novac, bilo da namece vojnu ili bilo kakvu drugu obavezu. Samim krsenjem drustvenog ugovora nestala je drzava pa samim tim i njeno pravo prinude.

    1. Mi iz ex YU se držimo Staljinove i Kardeljeve definicije države, da je država – Jedinstvo naroda, teritorije, ekonomije, jezika, kulture i veroispovesti. Zato su CG, Makedonija i BiH izmislili i dekretom doneli svoje jezike i crkve i etničkim čišćenjem homogenizovali stanovništvo. U strahu od Srba i Srpske hegemonije su prevideli mnogo perfidnije i lukavije Albance.

    2. Državu nemamo od 1991. godine ! Imamo samo teritoriju , pa ni ona nije jasno određena !

    3. Ej, ‘Drustveni Ugovor’, … ako vec citiras Rusoa, bio bi red i da ga prvo procitas. Da jesi, shvatio bi da se Drustveni Ugovor odnosi na preuzete obaveze i duznosti koje idealno razvijeno drustvo treba da ima prema pojedincu. I obrnuto. To je socijalno-filozofska postavka podlozna stalnim promenama i prilagodjavanju a ne nekakav fiksni (pisani?) ‘Ugovor’ kako si ga ti shvatio. … Baci se malo na studiranje Rusoa, zvucis komicno!

      1. Pa sad kad smo kod shvatanja bice da samo Srpskoj Napredno Sekti ne odgovara ono sto odgovara drustvima kakvim tezimo.
        „Ovakva ideja uloge države u društvenom ugovoru je prihvaćena u svim zapadnim demokratijama. “
        Ko zvuci komicno a ko zalosno je na citaocu da odluci.
        Naprednjacima ocigledno vise odgovara:
        „Država je aparat za prinudu. Po ovoj teoriji država postoji da bi osigurala da svako ispuni svoje zakonske obaveze“. Te zakonske obaveze svakako u svoju korist namece alavi kleptomanski rezim sa svojim cirkusom od izbora, parlamenta, sudova i privatnim izvrsiteljima poreskom sluzbom koja zatvara medije, opstrukcijom rasprave u parlamentu, batinasima u crnim dzipovima, izbornim podvalama…obezbedjujuci apanazu svojim kumovima, braci, drugarima…

  3. Pogledaj na kartu, Rado. Između Istoka i jezera Gazivode je čitava planina tj. Mokra Gora. Ono, tačno je, da bi izgradnja koridora kroz Mokru Goru spojili manastire Visoki Dečani, Pećku Patrijaršiji i Devič i njihove Metohe sadašnje Enklave u budućoj eksteritorijalnosti SPC i njenih Metoha. Drugi koridor bi bio preko Binačke Morave.
    Na ovaj način demotivisati Srbe iz Ibarskog Kolašina da se vrate u Srbiju iz koje su nasilno pripojeno u okviru administrativnih granica A. O. KiM baš zbog izgradnje nasipne brane Gazivode i hidrosistema Ibar-Lepenac čijom se vodom koriste isključivo Albanci iz Kosovske Doline, koristeći vodu za piće, navodnjavanje i hlađenje Termoelektrane Obilić.
    Strah da SZO upravlja i prihodu

  4. Pogledaj na kartu, Rado. Između Istoka i jezera Gazivode je čitava planina tj. Mokra Gora. Ono, tačno je, da bi izgradnja koridora kroz Mokru Goru spojili manastire Visoki Dečani, Pećku Patrijaršiji i Devič i njihove Metohe sadašnje Enklave u budućoj eksteritorijalnosti SPC i njenih Metoha. Drugi koridor bi bio preko Binačke Morave.
    Na ovaj način demotivisati Srbe iz Ibarskog Kolašina da se vrate u Srbiju iz koje su nasilno pripojeno u okviru administrativnih granica A. O. KiM baš zbog izgradnje nasipne brane Gazivode i hidrosistema Ibar-Lepenac čijom se vodom koriste isključivo Albanci iz Kosovske Doline, koristeći vodu za piće, navodnjavanje i hlađenje Termoelektrane Obilić.
    Strah da SZO upravlja i prihoduje (oko 1.000.000.000 i slovima, milijardu evra godišnje) hidrosistemom Ibar-Lepenac i jezerom Gazivode, dovodi u pitanje svaki dogovor, jer Albanci su se odrekli Bujanovca i Preševa za rad te vode.
    U svakom slučaju ne treba narod zbunjivati nekim stvarima za koje ne znate jer opština Istok po nikakvim podelama neće više biti Srbija, kao ni moja Peć, Đakovica i Prizren jer u ta tri grada i dva sela (Dečani i Istok) ne živi ni pedesetak Srba i šezdesetak monaha i monahinja. Jedina Enklava u Metohija je Goraždevc koji su upravo Rada i ostali Trajkovići i Ivanović unazad ili ote ši im pet srednjih škola i dva fakulteta tako da velelepana školska zgrada za olimpijskim bazenom zvrji prazna jer su škole i fakultete izmestiti po mitrovačkim, leposavićkim i zubinpotočkim štalama.

    1. Ti si neki vrlo napredan bot,Miodraže iz Peći, lepo si napisao komentar ne pominjući premijersednika a pomenuvši Ivanovića koji nije mogao da se brani ni živ a posebno ne može sad,kad je u grobu ,gde ga vi naprednjaci svakodnevno“okrećete“ redovnim pominjanjem i pljuvanjem.Kada uspete da oterate i satrete sve Srbe za jedno 10 godina i tad ćete verovatno kriviti Ivanovića,Jañjića i davno nestalu opoziciju za sve muljavine kojima onaj vaš Antihrist isisava život iz ove zemlje!

      1. Oni koji me poznaju iz ranijih komentara na stranicama Danasa dobro znaju ko sam i šta sam. U jednom istom danu „Zaradim“ po dvesta trista lajkova i dislajkova a uvek isto govorim. Što se tiče „Ivanovića i Trajkovića“ možda ne znate da ih je bilo više u politici KiM sa tim prezimenima i koji su npr. učestvovali u paljenju Jarinje i krvavim demonstracijama. Oliver je bio vođa paravojska „Čuvari Mosta“ i nekoliko godina je ležao u zatvoru pod optužbom da je ratni zločinac. Njegovom hapšenju i zadržavanju u zatvoru su podjednako kumovali i vlasti R. Kosovo i Srpske vlasti jer je trebao biti potpisan sporazum u Briselu. Vučić je izdejstvovao da ga puste da se brani sa slobode kada su Srbi na KiM postali monolitni sa Srpskom Listom. Savetovao ga je da sa strankom uđe u Srpsku Listu, nije hteo i tako sebe targetirao. Inače, sahrana u alei velikana u Beogradu i zapošljavanje njegove supruge kao savetnice za kulturu i umetnost (!?) premijerke ne čini mi se kao pokazivanje griže savesti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  5. Vučić faktor destabilizacije ???? Pa i medjunarodna zajednica je shvatila da je Vučić faktor STABILNOSTI ,a kada Dodik traži za Srbe najnormalniji status ,on je fator destabilizacije,a jedini faktori destabilizacije na našim prostorima je projekat „velika Albanija“ ,za koji Trajković nema primedbe i Bakirova bošnjačka politika „jedno pričam,drugo mislim,treće radim!!!

    1. Rada se tu, verovatno u brzini, malo saplela o svoje ideje i argumentaciju. Dodiku nije mesto medju pomenutom trojicom. On je u tom kontekstu pre brana i srpski balans i adut u resavanju kosovske i siptarske situacije, nego problem. U ostalom, cela ta muslimanslo-bosanska polu-drzava u kojoj Dodik i nasi zemljaci u Bosni zive je odlican primer kako izgleda ‘Zamrznuti konflikt’ kada se na nivou UN, medjunarodna zajednica dejtonski odluci da se taj konflikt zamrzne zauvek. Nefunkcionalna frankenstajn-drzava bez buducnosti i u vecitim politickim sukobima. To je bila ogromna geopoliticka greska koji vise niko nikada i nigde ne zeli da ponovi!

  6. Lazno rodoljublje Rade Trajkovic, ponovo postaje aktuelno. I dok je zivela na KiM (vec dugo zivi u Beogradu i iz Beograda brine o Srbima na KiM), brinula je, pre svega, o sebi, svojoj porodici. Poznato je da je ugodno zivela na drzavnim jaslama. Zloupotrebljavala je radna mesta i bavila se finansijskim proneverama. Kostunica je, svojevremeno, sprecio njeno hapsenje, pod izgovorom, sta ce reci medjunarodna zajednica, sta ce reci Albanci. Bila je u bliskim vezama sa Albancima (Haradinaj joj se obracao sa Rado, Rado, lutko moja!). Tajno se sastajala sa Kusnerom, Holbrukom i ostalima. Tako da, sve sto izjavi Rada Trajkovic, treba prihvatiti sa rezervom.

    1. Tako je,maki, sve treba prihvatiti s rezervom osim sendviča za koji si ti uvek bezrezervno raspoložen.

Ostavite komentar


Politika

Predsednik Kine uveren da će njegova poseta Srbij otvoriti novo poglavlje u odnosima 10

Predsednik Kine uveren da će njegova poseta Srbij otvoriti novo poglavlje u odnosima

Predsednik Kine Si Đingping je večeras, po dolasku u Beograd, poručio da mu je veiko zadovoljstvo što je u zvaničnoj poseti Srbiji "na srdačan poziv predsednika Aleksandra Vučića". Si je i u ime Vlade i naroda Kine "uputio srdačne pozdrave i najbolje želje prijateljskoj vladi i narodu Srbije" i izrazio uverenje da će poseta "biti plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima Kine i Srbije".

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.