Velika Britanija o Kurtijevom planu za sever: Preduzeti prve korake za hitnu deeskalaciju situacije 1Foto: Pixabay/ PublicDomainPictures

Stav Velike Britanije je da su novi lokalni izbori na severu Kosova na kojima bi učestvovali i Srbi moguće rešenje trenutne situacije, ali da i dalje treba preduzeti prve korake za hitnu deeskalaciju situacije – uklanjanje specijalnih jedinica policije iz zgrada opština i da gradonačelnici rade sa alternativnih lokacija, prenosi Reporteri.

Taj stav je ponovljen za Radio slobodna Evropa na albanskom jeziku iz britanske ambasade u Prištini u odgovoru na pitanje o planu Aljbina Kurtija za smirivanje situacije na severu Kosova za koji kosovski premijer kaže da ga je poslao šefu diplomatije EU Đuzepu Borelju i koji sadrži pet tačaka.

Iz britanske Ambasade saopšteno je i da premijer Kosova Aljbin Kurti nije državama Kvinte poslao svoj plan za smirivanje situacije na severu, ali da su ambasadori na današnjem sastanku razgovarali o tom planu, prenosi Kosovo online.

„Jasno je da su novi lokalni izbori, na kojima bi učestvovalo i srpsko stanovništvo Kosova, moguće rešenje. Međutim, stav Ujedinjenog Kraljevstva je i dalje da treba preduzeti prve korake za hitnu deeskalaciju situacije, posebno da se uklone specijalne policijske jedinice iz zgrada opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i da gradonačelnici tih opština nastave svoj rad sa alternativnih lokacija“, rekli su iz britanske ambasade Radiju Slobodna Evropa.

Evropska unija je kritikovala Kurtija rekavši da do sada „nije preduzeo odgovarajuće korake“ za deeskalaciju situacije.

„Do sada nismo videli nikakve trenutne i odlučne korake premijera Kurtija. Nedavni događaji na severu Kosova samo dokazuju da se eskalacija nastavlja i da je to protiv interesa Kosova i svih ljudi na Kosovu“, rekao je portparol EU Peter Stano.

On je rekao da evropski blok nastavlja razmatranje mera protiv Kosova, ako Priština ne preduzme korake za eskalaciju situacije.

Istog dana kada je Kurti najavio svoj plan, kosovska policija je izvela akciju u Severnoj Mitrovici tokom koje je uhapšen Milun Milenković, koga je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja opisao kao „jednog od vođa kriminalne formacije i vođu kriminalnih grupa koje su godinama terorisale građane“.

Prema rečima Svečlje, on je osumnjičen da je organizovao napade na pripadnike Kfora na severu.

EU i SAD su Kurtiju postavile tri zahteva: smirivanje situacije na severu, održavanje novih izbora u četiri opštine na severu i povratak dijalogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari