Vesić sa Žofreom o usaglašavanju zakona iz oblasti transporta sa pravnim tekovinama EU 1Foto: BETAPHOTO/Ministarstvo gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture/PREDRAG MITIC

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Goran Vesić, i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žofre, razgovarali su danas u Beogradu o usaglašavanju zakona Srbije iz oblasti transporta i infarstrukture s pravnim tekovinama Evropske unije, saopštio je Vesićev kabinet.

Vesić je predstavio planirane projekte u oblasti saobraćaja koji su od važnosti za Srbiju, poput regionalnih pruga, a dvojica zvaničnika razmatrala su i načelne mogućnosti uključivanja EU u niz infrastrukturnih projekata u Srbiji, za šta je Žofre najavio podršku EU kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju.

Sastanak je deo nastavka usklađivanja propisa Srbije sa EU, pošto je Vesić prošle nedelje boravio u poseti Briselu.

Vesić je rekao da će u Srbiji biti donet set zakona iz resora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji će biti potpuno usklađeni s propisima EU.

Ministar je rekao da će to značiti da će Srbija preduzeti dalje, važne korake u pristupnim pregovorima za Pregovaračka poglavlja 14 i 21 pregovora Srbije i EU, koja se tiču transporta, a koja su 2021. godine otvorena u okviru Кlastera 4.

Bilo je reči i o formiranju zajedničke Кomisije za praćenje projekata koje finansira EU, koju će činiti predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Delegacije EU u Srbiji, Ministarstva za evropske integracije i svih subjekata koji učestvuju u realizaciji projekata, navodi se u saopštenju i dodaje da je cilj da se ubrza izvođenje svih projekata koje finansira EU u Srbiji.

Navedeno je da je Vesić zahvalio Žofreu zbog opsežne podrške EU rekonstrukciji železničke pruge Beograd-Niš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari