Vesna Pešić: Bojkot je simbolični šamar vlastima

Poznata sociološkinja za Danas o dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima

Ostavite komentar


  1. A da probamo sa belim listićima, vidi šta na to kaže Slobodanka Turajlić?!!!

    1. Čivijaš:Mani se ti bojkota i belih listića.Izađi na izbore ,glasaj za koga misliš ta ti je najbolji i tako ćeš izvršiti svoju građansku dužnost.

      1. Dubovino, Ti radi sta hoces i pusti druge da misle svojom glavom. Gradjanska duznost nije da izadje na izbore za koje se unapred zna da nisu fer i posteni.

      2. Izlazak na izbore nije gradjanska “ duznost“ nego PRAVO koje gradjanin moze, ali ne mora da iskoristi. To sto je za glasace SNS-a izlazak na izbore duznost nema veze sa slobodom izbora.

      1. Па нема ту никакве анализе. Имамо и даље празне приче пропалог политичара, само данас много старијег. А кога још интересује шта баба мисли. Хоће ли она одређивати судбину моје деце и мојих унука?

        1. Свака част, Душко! Твом коментару не треба ништа ни додати, ни одузети! Њој и братији једино одговара „изборни закон“ где ће је на власт довести руља – као и 5. октобра!

      2. Да је госпођа Пешић било када дала одличну анализу, ваљда би бар једном била на власти са својим некадашњим „грађанским савезом“, а не би овако „трлабабаланисала“ за новине. Како једном рече један од познатих филозофа, није ствар у томе да се стварност описује, већ да се мења.

      3. To što imamo na planu politike (što je opisala Pešićka) je najmanji problem, najveći problem a njega naša elita nikada nije bila svesna, je NAMERNO UNIŠTEN KULTURNI OBRAZAC građnskog društva 1990-2019, a primarni elementi kulture određuju naše sposobnosti, ponašanje, mišljenje, moral, šta smartamo istinom, kao se do nje dolazi, određuju, vaše setove prostora-vremena, na primer, od kojih zavisi kako se krećete kao pešak i kao vozač, kako radite na građevini ili bilo kojoj mašini, kako planirate vaše poslove, koliko ćete biti uspešni u poslovima… znači primarni elemnti kulture određuju i koliko ste socijalizovani, sposobni za saradnju i toleranciju, kolika vam je emepatija…. Politički sistem ćemo možda nekako i upristojiti ali kakvi ćemo ljudi biti – građani ili talibani – e to je za ovih 30 godina toliko postradalo da je civilizovan život u Srbiji postao „nemoguća misija“!

    2. Boris Tadić i tadašnja vlast su glavni krivci za dolazak SNS na vlast, a ne beli listići.

      1. Amin i Aleluja. Boris Tadić je postavio matricu kako se vlada narodom Srbije, kako ga opljačkati, poniziti, držati u bedi i terorisati. Postavio je solidne temelje koruptivnoj strategiji, uspostavio ešalon koji će svime tim upravljati bez obzira ko je na vlasti pa tako danas imamo Vučića koji je samo nastavio već uhodanim putem. Jedina razlika je u tome što je Tadić to radio u rukavicama, na finjaka dok ovaj ide đonom. Jedan drugog ne diraju, to što se pljuju samo je predstava na narod, NIKO iz prethodne vlasti nije odgovarao za bilo šta niti će sutra bilo ko odgovarati kada se vlast promeni. To je prećutni dogovor još od vremena Miloševića i sasvim lepo funkcioniše.
        Čim se vlast bude promenila eto pretrčavanja nazad, istih onih koji su od Tadića pretrčali Vučiću i nikom ništa, idemo dalje u durgom pakovanju.

    3. A da probamo da se PODSETIMO zasto su se pojavili beli listici! Pojavili su se jer je Tadic radio ISTO ovo samo delikatnije! I on je „abdicirao“ sa idejom da ce povecati rejting DSa kao predsednicki kandidat. I on je prodavao pricu “ i Kosovo i EU“. I on je rehabilitovao cetnike. I on je smislio „nevladine“ organizacije, pritiske na medije i jos ponesto. I, ako cemo pravo, ON je predsednicke izbore izgubio, dok je DS bila najjaca stranka u Skupstini. A onda se pojavio DACIC! A, kao i uvek Vesna Pesic je u pravu.

      1. Ako je Tadić „radio isto to (kao Vučić sada) samo delikatnije“ pitam se kako je izgubio predsedničke izbore.

        1. Prosto, izgubio je jer je dojadio narodu u toj meri da nikakva podmetanja i štelovanja izbora nisu mogla da pomognu.
          U Srbiji se inače zna rok za smenjivost vlasti, 10 godina je neki prosek i onda Jovo nanovo.

  2. Nije neophodno da budete veliki mudrac kako biste shvatili da, od čoveka koji je još u svojoj ranoj adolescentskoj dobi (dakle sa svega nekih 13-14 godina) zaradio nadimak „Hulja“, ne možete očekivati bilo šta što liči na dobrotu i poštenje,istinu i pravdu,hrabrost i slobodoumlje,plemenitost i mudrost. Isto tako, od njega ne možete očekivati da će izaći na bilo koje izbore koji podrazumevaju jednake i ravnopravne uslove za sve strane.
    Opozicija treba što pre da jasno i glasno kaže i odluči da nema izbora pod ovakvim uslovima ! aleksandar vučić bi hteo da igra utakmicu tako da protivniku veže ruke i noge,na svojem terenu,pred svojom publikom gde sudi njegov sudija,a posle da trijumfalno slavi veliku i ubedljivu pobedu. Nema ništa od toga! I svaka politička stranka koja,zarad nekih sitnih i uskih ličnih interesa, pristane da učestvuje u takvoj lakrdiji od izbora, pokazaće svoje pravo lice i biće zauvek prezrena od mislećih,poštenih i pravdoljubivih građana. Jasno je odavno da sa ovim odnarođenom režimom aleksandra vučića, režimom ogrezlim u kriminalu, korupciji,laži i nepravdi nema dogovora. Zar nije izjavio da „neće razgovarati i da neće ispuniti nijedan zahtev ni ako nas se sakupi 5 000 000“ !!!??? Dakle,ostaju nam jedino BOJKOT vučićevih lažnih izbora,građanska neposlušnost i ulica,sve do sloma ovog nakaradnog, monstruoznog i duboko antinarodnog režima.

  3. Sve ovo reče žena koja je izmislila bele listiće da bi se kaznili oni koje bi sad da podržava i direktno uticala na ono što je usledilo posle tih izbora na kojima su dojahali jahači apokalipse.
    Sada opet pametuje pa nam opet objašnjava nešto pametno.
    Nemoj više molim te !
    Od tebe dosta zauvek !

    1. ех – сад баш да је измислила – измишљено је то негде другде – а весна је послушно извршавала директиве – те нам тома постаде председник, три сата пре затварања биралишта

  4. Nekako mi je promaklo. O kakvim se to izborima radi? Kada su raspisani i kada će da budu održani.? Sprema li se to ražanj za zeca u šumi? Sve mi se čini da će se birati između kolca i konopca.

  5. uvek zadovoljstvo procitati Vase analize. Mada jos uvek ne mogu da Vam oprostim bele listice i sto ste nam ove doveli.

  6. А шта мислите, да није проблем у тој и таквој опозицији? Ђилас који нам нуди варијанту социјализма и државног управљања привредом, што нас је и довело довде. Или њихово љубљење са Бошком који представља нешто најцрње могуће. Или још свеже сећање на претходну владавину. Да нису можда то разлози неуспеха а не изборни услови?

    1. Ovo je razmisljanje najobicnijeg vola koji I’ma mogucnosti da sedi, sto nije svojstveno toj vrsti?

  7. Gospodu Pešić, Vučiću je potpuno isto, da li opozicija bojkotovala izbore ili ne. Ni u jednom ni u drugom slučaju se oni neće moći dočepati vlasti.

    1. Nije isto ako građani, nezavisno od opozicionih stranaka, bojkotuju izbore. Upitan je legitimitet vlasti osvojene na izborima na koje je izašlo 30% birača (ne govorim o nedavnim izborima u Albaniji, koje je „međunarodna javnost“ priznala kao legitimne jer im je to u interesu, iako je izlaznost bila nepunih.23%). Za početak će biti dovoljno da onaj ko na takvim izborima pobedi bude svestan koliko mu je birača dalo podršku, a da su svi ostali u suštini rotiv njega.

  8. Gospođo Pešić, Izborni zakon je usvojila bivša vlast, pa ako su tada bili dobri uslovi i izbori demokratski, zašto ne bi bili sada.

    1. Nešo N. Nemoj da se praviš naivan, radi se o poštovanju zakona, ne samo o izborima, nego na svim poljima.

    2. Tvoj intelekt ti ne dopusta da razumes problematiku i realno poimanje stvari? Takvima objasnjenja ne pomazu i bez efekta su?

  9. SzS da otvori prostor za nove političk
    e opcije? I sebe samoukine? Koji čaj Vi pijete gospođo Pešić?

  10. Očigledno da je vreme pregazilo Vesnu Pešić pa ko još nju i sluša, neka uživa u svojim pionirskim danima.

  11. Ako zakon nije kriv kriva je njegova primena onda nemozete okriviti vlast za diktaturu jer ona nije suspendirala te zakone. Na kontrolu izbora ima opozicija i onda o cemu oni trebaju pregovarati izmisljanje amerike. Postoje najmanje dva kanala TV ne kome opozicija moze da predlozi svoj program ali problem je u tome sto ga oni nemaju. Vreme na tim kanalima koriste da bi optuzivali Vucica misleci da ce time dobiti glasove. Narod je pametniji od svih politicara i zna da su svi isti da u kampanji obecavaju brda i doline a kada sednu onda nista ne urade. Doslo je vreme konkretnih programa za koje se sada pojavila potreba primer Biranje strane Rusi ili Ameri , Nato ili neutralnost i EU ili Ruska gubernija.

  12. Je li ova žena svima preporučivala da glasamo protiv Tadića i da brljamo po listićima? Je l to beše začetak Vučićeve hobotnice?

  13. Politicarka i diplomata koja na svom tviteru porucuje predsedniku najvece svetske sile da jede go.na, je izgubila svaki kredibilitet da se o bilo cemu pita u Srbiji. Njeno Pismo Danasu i RSE i bojkot sa Belim listicima je srusio Tadica i prakticki inaguurisala Vucica. Pokusala je sa slicnim pismima da slomi Vucica ali joj to nije uspelo jer nije bilo izbora…
    Vesna ima parnjaka u Radi Trajkovic koje stalnim tvitovanjem pokusavaju da dopevaju svoju labudovu pesmu.

  14. Vesna Pesic treba svoje ideje da plasira kroz program i da vidi koliku podrsku ima kod naroda.

    1. Za pregovore hoće li vučić poštovati zakone i ustav???
      Jesi li kršten ili si SNS botina.

  15. А зашто би Вучић у медијима на које има утицај престао да врши пропаганду која иде њему у прилог и зашто би опозиција у медијима који су њој наклоњени престала да врши пропаганду против Вучића? То је политика, а на народу је да процени ко прича истину, ко полуистину, а ко неистину и да на основу тога и на основу онога што су до сада урадили, а сви су били на власти, и шта планирају да ураде, гласа.

  16. весна била и остала – аналитичаркиња од чијих анализа и препорука србија само што не пресвисне – иначе ја јесам за бојкот, али само да би дошло до блокаде политичког система, те би се на тај начин спречила велеиздаја , дакле – потпуно други разлози – родољубиви

    1. A ja sam za to da se ti gandra edukuješ pravopisno i jezički da se ne bi frljala sa ovakvim formama komentara!

  17. Iako Vesni Pešić imam mnogo toga da zamerim, potpuno se slažem sa ovom analizom i lično ću sledeće „izbore“ svakao bojkotovati, bez obzira na to da li će opozicija zvanično preporučiti bojkot, ili će ih sa ovom farsom od „pregovora“ Vučić opet preveslati (da ne upotrebim težu i ružniju, ali taćniju reč).
    Jedino što još nisam odlučio je oblik mog bojkota: da li da uopšte ne izlazim na izbore, ili da izađem i vratim nevažeći listić. Kako god, moj glas neće niko dobiti. Ne zato što su „svi oni isti“, nego zato što ga niko nije zaslužio!

  18. Samo neka oni bojkotuju izbore, znamo dosta je opozicija šamarala građane, o džpovima, i ostavljala bez radnog mesta a danas vidimo da može drugačiji da se živi.

    1. Pa gde si HEDONA do sada, dugo te nije bilo? Nemoj ‘lebati to da nam radis, bez tvojih komentara smo propali bez sansi da prezivimo?

  19. Vicic je napravio takav model, da kada bi hteo nesto da menja, to bi bilo nemoguce. ne mogu, da zamislim da Vucicevic, Bujosevic, i drugi dupeljubci preko noci premene urdjivacku politiku.
    S druge strane, od cega bi nastavili da bogato zive, korumpirani policajci ,tuzioci ,sudije i advokati.Nije za ocekivati, da se predomisle i eksperti ,koji godinama uspesno kradu glasove biraca,pa posle svakih izbora, zive kao da ih se ova nasa drama ne intersuje.
    Bojkot je samo delimicno resenje,jer sloboda trazi mnogo vise…

  20. Sve je to o key gospođo, Pešić a da li se Vi ikada zapitati koliko ste, 2012 godine pozivom na glasanje tzv. „belim listićima“ doprineli da iz relativne demokratije
    Borisa Tadića uđemo u diktaturu Aleksandra Vučića. Ne činili Vam se da je sa ove vremenske distance bilo bolje da ste tada , Vi i vaši istomišljenici, bojkotovali izbore?

  21. Sve potpisujem i dodajem,“ konacno da neko (V.P.) prozove taj tkzv.“ Fond za otvoreno drustvo“ koji sve radi da anestezira javnost !!

  22. Jos nesto !! Glasanje je gradjansko PRAVO, ne obaveza . Ovo za „Mirko Dubovina“-u .

  23. Да су грађани Србије могли да бојкотују изборе у Федеративној Републици Југославији никад комунизам не би имао легитимитет у Србији.Грађани Србије су и тад бојкотовала изборе али Власт је успела да оствари „демократске“ комунистичке изборе у медијском мраку и страховладом и да укине опозицију у Србији. Идентичан принцип се данас понавља у Србији. Коалициона власт жели да уведе једно партијски систем са „политичким“ фракцијама као привидом плурализма. Не ради се о грађанском “ шамару“ Власти већ о бојкоту аутократско комунистичком једно партијском систему који управо предводе политичке партије на власти и које директно баштине политичку догму комунизма приликом избора у Србији. Грађани Србије бојкотом избора ускраћују пут у аутократију.

  24. Ja neznam da li će av da izvrši
    kozmetičke promene izbornog
    zakonodavstva ali znam da će da iskoristi kobajagi razgovor sa opozicijom da bi u skupštinu stavio na dnevni red promene izbornog zakona i tako ga još više prilagodio sebi.A na svim televizijama će da priča kako su promene izbornog zakona rezultat pregovora sa opozicijom.Znači sa prevarantima ne pregovarati.Jedino što opozicija treba da radi je da objašnjava građanima zašto treba bojkovati izbore,a to će se najbolje postići raskrinkavanjem načina vladanja sns-ovaca i njihovog predvodnika.

  25. Vi bi samo šamarali da li na ovaj ili onaj način! Kad biste nešto produktivnije uradili možda bi vas neko i slušao! Propali se!

  26. Pa demokratija kao i u Australiji. Ko ne izadje na izbore snosi troskove organizovanja istih, naravno podeljeno na broj biraca.

    Tako se to radi u demokratskom drustvu.

    1. nije demokratsko drustvo. Kad bude bila, onda ce svi saveti demokratskih zemalja, imati smisla.

    2. Докле конфузни коментара, каква Аустралија. Аустралија је парламентарна монархија на чијем челу је и верски и световни поглавар Британски суверен. Какав „шамар“ Власти, Британци и даље контролишу цео континент и нико се не буни и ако су „поданици“ са грађанским правима и у Аустралији.
      Бојкот избора представља демократског право грађана да не користи своје право и обавезу, без санкција, из разлога да би спречили аутократију која је синоним за монархију без Парламент или за диктатуру без парламентарни странака.
      Бојкот избора јесте избор.

  27. До сада, 52 коментара на тему избора у колонији. Еј, у колонији! Људи да ли сте ви нормални? Ви прво треба да ослободите Србију, па после да бирате своје представнике.

  28. Vesna je izgubila kredibilitet. Kada je trebala nesto da uradi, ona je otisla u meksiko za ambasadora. Da naplati svoju revoluciju.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.