Vesna Pešić: Da konačno prevaziđemo ratnu rupčagu Slobodana Miloševića; Stevan Filipović: Daj zračenje, daj operaciju, daj samo da preživimo 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Podržavam Ne davimo Beograd iz nekoliko razloga. Čekali smo nove i mlađe ljude u politici, a oni su se pojavili kao pouzdani borci za Beograd, organizovali prve veće mitinge povodom rušenja u Sava Mali i već skoro sedam godina uporno rade, neposredno sa građanima – kaže za Danas sociološkinja Vesna Pešić u obrazloženju zbog čega, uoči predstojećih izbora u aprilu, podržava Ne davimo Beograd.

Reditelj Stevan Filipović, koji, takođe, podržava ovu inicijativu, ističe za Danas da će glasati za koaliciju „Moramo“, čiji je Ne davimo Beograd deo, jer su, kako kaže, „oni negde najbliže onim ključnim vrednostima za koje se dobar deo života zalažem“.

– Javno su istupali protiv fašizma, osuđivali genocid, učestvovali na svakom Prajdu, bore se za ženska i manjinska prava, za ekologiju… Nadam se dobrom rezultatu, bar u Beogradu – napominje Filipović.

Ne davimo Beograd sastavni je deo predizborne koalicije “Moramo”, koju osim ove inicijative, čine i Ekološki ustanak, Akcija, Politička platforma solidarnost, kao i druge lokalne organizacije.

Prema rečima Vesne Pešić, NDB je vodio brigu kakav vazduh udišemo, odnosno da ekološki deluju u „jako zapuštenoj Srbiji“.

Vesna Pešić: Da konačno prevaziđemo ratnu rupčagu Slobodana Miloševića; Stevan Filipović: Daj zračenje, daj operaciju, daj samo da preživimo 2

– Što je najvažnije, to je jedna od retkih organizacija koja nije nacionalistička. Muka mi je od nacionalizma koji nigde ne vodi nego zatvara mogućnosti Srbije da se otvori prema regionu i da već jednom prevaziđemo ratnu rupčagu u koju nas je stavio Slobodan Milošević – ističe Vesna Pešić.

Naša sagovornica dodaje da radikali i Aleksandar Vučić besomučno održavaju mržnju prema svim drugim narodima „sa kojima smo zajedno živeli, toliko – da smo pali čak ispod Miloševićevog vremena“.

– Demokratski su orijentisani što dokazuju u sopstvenoj stranci i u komunikaciji sa građanima. Jedina su stranka koja nije konzervativna i desničarska nego su levo orijentisani,u moru ekstremnih desnicarskih stranaka i samih građana.Veliko su osveženje i oni su tu da ostanu i unesu malo prosvetiteljskog pogleda na svet umesto masovne zatucanosti, čemu mnogo doprinosi SPC, koja se gotovo spojila sa državom. Potrebni su nam novi i moderniji poltičari, a NDB je na tom putu – zaključuje Vesna Pešić za naš list.

Podsetimo, iako je od osnivanja prošlo osam godina, aprilski izbori biće prvi put da Ne davimo Beograd izlazi, osim na beogradske, i na republičke izbore.

Stevan Filipović napominje za Danas da je „vreme idealnih kandidata i demokratskih izbora prošlo“.

Vesna Pešić: Da konačno prevaziđemo ratnu rupčagu Slobodana Miloševića; Stevan Filipović: Daj zračenje, daj operaciju, daj samo da preživimo 3
FOTO Stanislav Milojković

– To je nešto čega smo se kolektivno odrekli 2012. godine, kad smo dozvolili bivšim radikalima da dođu na vlast. A, pošto radikal nikad nije „bivši“, izbori danas su nešto kao lečenje pacijenta bolesnog od kancera: daj zračenje, daj operaciju, kako god, daj samo da preživi. Jasno je da je kancer u ovoj mojoj metafori mafijaško-autoritarni režim Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića – ističe sagovornik Danasa.

U takvim uslovima, zaključuje on, pokušava da, ipak, izabere „lekara“ koji, kako kaže, možda nije najveći ekspert sa univerziteta John Hopkins, ali bar nije antivakser i ne oslanja se na boga, horoskop, „kvantnu medicinu“ ili homeopatiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari