Vesna Rakić Vodinelić: Trenutni pritisak zbog izborne krađe nije jak kao 1996., pitanje je da li građani imaju snagu i volju da se angažuju u većem broju 1Vesna Rakic Vodinelic foto Medija centar

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić kaže, povodom postizborne krize u Srbiji i predaje zahteva Ustavnom sudu za poništavanje lokalnih izbora u Beogradu, da trenutni pritisak opozicije i javnosti nije jak kao što je bio 1996. godine, kao i da je sve ovo „velika egzistencijalna frustracija za sve nas“.

Pita da li građani imaju snagu i volju da se angažuju u većem broju i glasnije i dodaje, da što se tiče angažmana spolja to je više geopolitičko, nego demokratsko pitanje, jer zavisi od toga šta Evropa i Zapad žele u Srbiji – stabilokratiju ili demokratiju.

„Nemam neka velika očekivanja od Ustavnog suda, ali mislim da će tu doći do procesne ili vremenske opstrukcije, dakle, da će taj zahtev biti odbačen iz nekih proceduralnih razloga ili će se pak odugovlačiti sa odlukom“, ocenjuje Rakić Vodinelić u Newsnight-u.

Komentarisala je i tvit člana Predsedništva SNS Vladimira Đukanovića koji je kazao da posmatrače Crte treba pohapsiti, navodeći da to „pokazuje dokle smo došli u nesaglasnosti u ovom izbronom sporu“.

„Postoji toliko mnogo podataka i iz naše zemlje, a i iz izbornog dana kada su tu bili posmatrači OEBS i ODIHR, da je teško verovati da je cela priča izmišljena. (Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić kaže da su ovo bili najčistiji izbori do sada, pa neka nam kaže koji su bili prljaviji i zbog čega. Ako se pokaže da je istina protivzakonito prijavljivanje velikog broja birača na jednom mestu i njihovo upisivanje u birački spisak, biće to jedna od najmasovnijih izbornih prevara koja se ovde desila“, navela je ona.

Dodaje da bi bilo „vrlo važno da se utvrdi činjenično stanje, to još ostaje kao jedina mogućnost za Ustavni sud“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari