Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele završio je juče balkansku turneju posetom Prištini i administrativnom prelazu Jarinje. Dok se Vestervele u razgovoru sa zvaničnicima u Prištini zalagao za poštovanje teritorijalnog integriteta samoproglašene kosovske države, predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Laposavić Krstimir Pantić, Dragiša Milović, Slaviša Ristić i Branko Ninić uputili su juče pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, međunarodnim predstavnicima na Kosovu i Metohiji i državnom vrhu Srbije.


Oni upozoravaju da će „Kfor, Euleks i Kosovska policijska služba sprovesti akciju koja će ugroziti mir, stabilnost i živote građana na severu KiM, kao i profesionalnih vojnika i oficira u međunarodnim misijama“.

Lokalni srpski zvaničnici pozivaju se na nedavnu najavu odlazećeg komandanta Kfora nemačkog generala Erharda Bilera da će na severu KiM „rasporediti sve vojnike Kfora, Euleksa i KPS“. Oni traže od Ban Ki Muna da o stanju na severu KiM obavesti Savet bezbednosti UN i spreči akciju koja bi imala katastrofalne posledice. „U potpunosti smo odlučni da ostanemo u našoj zemlji Srbiji, koja je članica UN. Ne verujemo NATO i Kforu, želimo da UN obezbeđuju naše građane da bi se izbegle jednostrane akcije Prištine“, navodi se u pismu.

Predsednici srpskih opština, u ime 80 hiljada Srba na severu KiM, traže od Ban Ki Muna da „spreči ilegalnu, brutalnu i neproporcionalnu primenu sile i vojnih akcija, koje protiv civila primenjuje Kfor sa svojim neprofesionalnim komandantom Bilerom, a po instrukcijama ambasadora SAD u Prištini“ Kristofera Dela.

Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan, kaže za Danas da ovo pismo treba da upozori Ban Ki Muna na ono što bi narednih dana moglo da se dogodi na severu. Prema njegovim rečima, blokada u Rudarima, koja se nalazi u Opštini Zvečan, ne ugrožava slobodu kretanja Kfora, čime je ispunjena prva tačka sporazuma o rešenju krize na severu. Milović kaže da je ova barikada, dugačka stotinak metara, tehnički komplikovana za uklanjanje i da će metalni krst, koji se nalazi u njenom centru, „ostati kao simbol srpskog otpora jednostranim potezima Prištine“.

– Kao predsednik opštine želim samo da se sačuvaju mir i bezbednost. Sporazum je loš za Srbe, ali ga je prihvatila državna vlast. Mi kao lokalna samouprava želimo da izbegnemo da posle Prištine i Kfora uđemo u sukob i sa Beogradom – kaže Milović.

On smatra da je prekidom sednice skupštine četiri opštine počekom nedelje u Leposaviću „uzdrmano najjače demokratsko oružje Srba na severu, ali da će se to, na zahtev građana, prevazići i da će se zajednička sednica održati uskoro u mirnoj i demokratskoj atmosferi“.

Gvido Vestervele, nemački ministar spoljnih poslova, izjavio je juče u Prištini da sporazum Beograda i Prištine sa Kforom o rešavanju krize na severu KiM treba da sprovode sve strane i da dijalog u Briselu treba da što pre bude nastavljen, javljaju agencije.

On je na konferenciji za novinare posle susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem rekao da su za Nemačku „ suverenitet i integritet Kosova zatvorena pitanja i da je mapa zapadnog Balkana konačna“. Šef nemačke diplomatije tvrdi da „nema promene granica na Balkanu i da se nikada neće razgovarati o podeli Kosova“. Vestervele je rekao i da je Nemačka angažovana na lobiranju za priznavanje nezavisnosti Kosova.

On je pozvao države članice EU koje nisu priznale samoproglašenu kosovsku nezavisnost da to učine što pre. Napominjući da je „ EU izgrađena na načelu saradnje, a ne konfrontacije“ šef nemačke diplomatije upozorio je da „jednostrana rešenja nisu prihvatljiva“.

Tači je istakao da je akcija kosovske vlade na severu bila neophodna zbog sprovođenja vladavine prava i zakona. On tvrdi da Priština u potpunosti sarađuje sa Kforom i da je spremna da ispoštuje sporazum koji će „doprineti da se na severu Kosova uklone barikade, omogući sloboda kretanja i spreče kriminalne aktivnosti“.

Vestervele je u Prištini juče imao odvojene razgovore i sa predsednikom Kosova Atifete Jahagom, zvaničnicima EU i Evropske komisije u Prištini Fernandom Đentilinijem i Haldunom Sinom, kao i sa šefom Euleksa Gzavijeom de Marnakom.

U pratnji generala Bilera, Vestervele je juče obišao prelaz Jarinje. Agencije javljaju da novinarima iz Kosovske Mitrovice, koji su pratili Vesterveleovu posetu, američki vojnici iz sastava Kfora nisu dopustili da priđu prelazu više od 200 metara. Vestervele je na Jarinje stigao helikopterom, koji je sleteo u bazu Kfora u neposrednoj blizini prelaza. Sa njim je stigla i grupa novinarskih ekipa, kojoj je bilo omogućeno da dođe na prelaz.

Euleks sarađuje sa Dikom Martijem

– Radna grupa koja će istraživati izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu trebalo bi da uskoro počne da radi, izjavila je juče portparol Euleksa Irina Gudeljević, javlja Beta. Ona kaže da je pri kraju formiranje posebne radne grupe za istragu trgovine ljudskim organima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari