(VIDEO) Tukli nas i pretili da će nas ubiti, zbog jednog transparenta: Stranka Zajedno podnosi krivične prijave protiv napadača 1Foto: Zajedno za Novi Sad

Aktiviste stranke Zajedno juče je napala grupa od desetak huligana otevši im transparent koji su nameravali da rašire na Petrovaradinskoj tvrđavi. Radivoje Jovović, predsednik novosadskog odbora stranke Zajedno, kaže da će ova partija podneti krivične prijave protiv N. N. lica.

Prilikom pravljenja transparenta na Petrovaradinskoj tvrđavi, grupa od desetak momaka sa fantomkama, maskama na licima i kapuljačama, fizički je nasrnula, ukrala transparent, i pobegla sakrivajući se od kamera, dobacujući pritom razne fašističke izjave, uvrede i pretnje.

Tom prilikom je jedan aktivista OSA-e dobio više udaraca u glavu, uz pretnje da prestane da kritikuje gradsku vlast, dok je jedan od napadača, kao što se vidi na snimku, salutirao nacistički pozdrav.

Jovović, smatra da ono što je naruciocu ovih napadača bilo bitno je namera aktivista da rašire transparent sa Petrovadinske tvrđave, a to je mesto sa kojeg Srpska napredna stranka demonstrira svoju moć svih ovih godina.

„Pravili smo transparent dugačak 25 metara sa porukom koja je trebalo da uputi građane oko naše akcije novosadskih predizbora stranke Zajedno. Poenta je bila da pozovemo građane da učestvuju u izboru kandidata. Trebalo je da piše: „Ko je unišio Novi Sad? # Ko bira kandidate“. Poruka je zaista bila irelevantna u kontekstu onog što se posle desilo. Namera nam je bila da raširimo transparent, uslikamo ga i odemo. Ništa nelegalno i nelegitimno“, rekao je Jovović.

Međutim, grupa od desetak momaka, sportski običeni, sa kapuljačama i maskama na glavama krenuli su ka njima uz dovikivanje „Ako nam ne date to, polupaćemo vam..“, kao i „Ubićemo vas..“. Nasrnuli su na aktiviste, a Branislava Stojanovića su dvaput udarili u glavu.

„Mladena Cvijetića i mene su odgurnuli u tom komešanju. Počeli da vuku i trgaju transparent. Čim su ga uzeli uputili su se suprotnom pravcu. Jedan od napadača je u jednom momentu skinuo masku. Mogao bih da ga prepoznam i stranka Zajedno će podneti krivičnu prijavu protiv N. N. lica. Posle smo seli u auto i pratili ih, da im snimo lica, tada je jedan od njih salutirao nacistički pozdrav i naravno, svi su nas opet vređali“, nastavlja Jovović.

Nakon toga su otišli u policiju da prijave slučaj, ali kako kaže, izražava ozbiljnu sumnju da će potraga za vinovnicima ovog napada biti završena na pravi način.

“Konkretno u tom momentu zastrašivanja, bilo je straha, ali svaki put kada se desi ovako nešto, mi smo odlučniji, jer smo svesni da radimo prave stvari za grad kojeg treba da oslobodimo od ovog nasilja i lopovluka”, zaključio je Jovović.

Novosadska opozicija osuđuje nasilje i poziva policiju da uhapsi napadače

Najoštrije osuđujemo jučerašnji napad na aktiviste i aktivistkinje gradskog odbora stranke Zajedno, Političke platforme Solidarnost i Omladinsko studentske akcije – OSA u Novom Sadu, saopštile su novosadske opozicione partije.

„Pozivamo nadležne institucije da promptno odreaguju, pronađu i procesuiraju počionice. Imamo osnovanu sumnju da su napadači dobro poznati policiji, a i oko same tvrđave se nalazi veliki broj sigurnosnih kamera. Tako da, osim ukoliko batinaši ne uživaju zaštitu aktuelnog režima i policije, oni bi morali biti pronađeni u roku od 24 časa“, kažu iz opozicije.

Novi Sad je kako dodaju grad poštenih, časnih i kulturnih građanki i građana koji neće mirno gledati kako kriminalne grupe vrše teror nad narodom i slobodno šetaju ulicama, dok se broj prekršajnih i krivičnih prijava protiv opozicionih aktivista i aktivistkinja meri u stotinama.

„Novi Sad je grad hrabrih i slobodnomislećih ljudi koji se ne daju zastrašiti, koji se bore za bolje sutra i koji neće stati. Novi Sad je naš grad i nećemo odustati dok ga ne oslobodimo“, zakljućuje se u saopštenju koje potpisuju Demokratska Stranka, Građanski pokret „Bravo“, Narodna Stranka, Omladinsko studentska akcija, Pokret slobodnih građana, Pokret Srbija centar, Pokret za preokret, Stranka slobode i pravde i Stranka Zajedno.

Protest ispred Gradske kuće

Sinoć ispred gradske kuće, u znak protesta zbog nemilog događaja, okupio se i deo opozicije.

Oni su ispred ulaza u Gradsku kući raširili transparent na kom je pisalo „Ko bije Novosađane – SNS“. Zatražili su da se napadači što pre pronađu i uhapse.

Policija je obaveštena o ovom događaju, uzete su izjave od članova Zajedno i u toku je potraga za napadačima.

Iz Hitne pomoći su rekli da su pregledali tri osobe, kod kojih nisu ustanovljene ozbiljnije povrede.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari