Viola fon Kramon: Vučić se sastao sa Zelenskim zbog pritiska na Ukrajinu 1Foto: Beta/European Parliament/Eric VIDAL/DS (arhivska)

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramond reagovala je na današnji susret predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Atini.

Ona je na svom nalogu na društvenoj mreži Iks napisala da se Vučić sastao sa Zelenskim kako bi vršio pritisak.

„Tačno: vrlo verovatno da je Aleksandar Vučić dogovorio susret sa Zelenskim da se uglavnom vrši pritisak na Ukrajinu: oružje za nepriznavanje Kosova. Nadam se da Zelenski razume koji politički rizik može da nosi takav dogovor. Kosovska nezavisnost i stabilnost su takođe u interesu Ukrajine“, napisala je ona.

Fon Kramond je ovim svojim postom reagovala na reči ukrajinskog poslanika Olekseja Gončarenka, potpredsednika Komiteta za mir, migracije, izbeglice oi migrante.

Gončarenko je napisao: „Zelenski se sastao sa predsednikom Srbije. Srbija je saveznik Rusije. Nećemo moći da prevučemo Srbiju na svoju stranu. I to nije zato što smo tako loši, već zato što stanovništvo Srbije u nekoj neverovatnoj većini podržava Rusiju“.

Kako je upitao, da li onda treba da se nađemo.

„Da naravno. Da li treba da kompromitujemo naše principe? Ne. Ukrajina treba da prizna nezavisnost Kosova“, zaključio je on.

Podsetimo, Vučić i Zelenski sastali su se danas na samitu zemalja Zapadnog Balkana kojem su prisustvovali i pojedini predsednici zemalaj EU, kao i predsednici Ukrajine i Moldavije, uz predstavnike Unije.

Jedan od zaključaka sastanka, kako je rekao Vučić, je da i Srbija i Ukrajina podržavaju međusobni teritorijalni integritet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari