Viola fon Kramon: Srbija ima obavezu da omogući svim građanima da nesmetano ostvaruju svoja ljudska prava 1Foto: Benoit BOURGEOIS

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon, koja se u nedelju sastala sa premijerkom Srbije Anom Brnabić kako bi razgovarali o mogućnosti održavanja Evroprajda u Beogradu, rekla je za Nova.rs da srpska vlast ima obavezu da omogući svim građanima da nesmetano ostvaruju svoja ljudska prava.

Fon Kramon u pisanoj izjavi za Nova.rs objašnjava da je Brnabić tokom razgovora sa njom i evroposlanicom Teri Rajndke pokušala da objasni složenost bezbednosne situacije.

„Posle najave otkazivanja Evroprajda u Beogradu, evroposlanica Teri Rajntke i ja smo se sastale sa srpskom premijerkom kako bismo o tome razgovarali. Ona je pokušala da objasni složenost bezbednosne situacije i krhkost mira u vezi sa nerešenim pitanjem automobilskih tablica između Kosova i Srbije“, navela je Fon Kramon.

„Ponovili smo našu nedvosmislenu podršku organizaciji Evroprajda u Beogradu, uključujući i Prajd marš 17. septembra. To je osnovno pravo koje se mora garantovati, a njegova zabrana je neustavna i prema srpskoj i evropskoj sudskoj praksi u oblasti ljudskih prava“, dodala je poslanica Evropskog parlamenta.

Ona je naglasila da to što postoji osnovana zabrinutost oko bezbednosti ne može da zameni poštovanje ljudskih prava.

“Za Evropsku uniju, kao zajednicu koja insistira na toleranciji i poštovanju različitosti, ljudska prava su od fundamentalne važnosti i Srbija kao zemlja koja teži da postane članica mora da pokaže spremnost da sledi vrednosti koje EU promoviše“, poručila je Fon Kramon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari