Više od 850 vozila prešlo na RKS; od decembra oduzimanje KM tablica, a drugi put i automobila ukoliko se zatekne u vožnji 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Tačno je nedelju dana od početka sprovođenja odluke o produžetku roka o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS. Do sada su ove tablice konvertovane za 851 automobila, potvrđeno je za KoSSev iz Kosovske policije.

Iako im se izdaju nove tablice, vozačima se nakon preregistracije ne izdaju i vozačke dozvole. KP regiona Sever sada najavljuje da će podneti i zahtev Prištini da se omogući konvertovanje, odnosno izdavanje kosovskih dozvola.

Rok za preregistraciju ističe 1. decembra, a nakon toga uslediće kažnjavanje i oduzimanje tablica sa automobila koji nisu prešli na RKS, a koji se zateknu u vožnji. Ukoliko policija ponovo zaustavi isto vozilo, sledi konfiskovanje.

Kosovska vlada odlučila je krajem oktobra da produži rok za preregistraciju vozila i omogući onima koji poseduju tablice gradova na Kosovu koje izdaje Republika Srbija da pređu na RKS u periodu od 1. novembra do 1. decembra 2023. godine. U pitanju su tablice KM, PR, PZ, GL, UR, PE i ĐA.

Ovom odlukom je predviđeno, da nakon 1. decembra, vozila koja su registrovana u periodu od 10. juna 1999. do 21. aprila 2022. godine sa ovim registarskim oznakama, više neće imati mogućnost da se registruju na RKS, ulaze ili saobraćaju na teritoriji Kosova.

Iz kosovske vlade, kao i policije, naveli su da je odlučeno da se produži rok za preregistraciju usled „velike zainteresovanosti i potražnje za registracijom vozila na RKS“, kao i da i ovog puta važe iste olakšice i svi uslovi iz Administrativnog uputstva od jula prošle godine.

Produžetak roka, pratio je novi talas preregistracije. Ljudi u redovima čekaju, ali odbijaju da govore za medije, navodeći samo da su primorani da preregistruju svoja vozila kako bi mogli da njima upravljaju. Sa druge strane, Srpska lista i zvanični Beograd se još uvek nisu oglašavali.

Od 1. novembra do sada preregistrovano je ukupno 851 vozilo, potvrdio je za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

U toku današnjeg dana, dodaje, na RKS tablice su prešla 174 vozila.

Od toga, 64 u Leposaviću, 37 u severnom delu Kosovske Mitrovice, 27 u Zubinom Potoku i 26 u Zvečanu, dok je još 20 preregistrovano u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Eljšani navodi da se preregistracija vozila odvija bez većih problema.

Naglašava da za prelazak na RKS nije potrebno da vlasnik vozila poseduje kosovsku vozačku dozvolu.

Preregistracija se može obaviti i sa vozačkim dozvolama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija, objašnjava Eljšani, navodeći da će vlasnici automobila moći da saobraćaju istim, uprkos tome što im se, barem za sada, ne izdaju kosovske vozačke dozvole.

Međutim, ukazuje na to da Kosovska policija regiona Sever planira da uputi zahtev da se omogući konvertovanje, odnosno izdavanje kosovskih vozačkih dozvola.

„Mi smo danas razgovarali o tome sa ministarstvom unutrašnjih poslova, ali ne znam ko treba da donese tu odluku, MUP ili Vlada, ali bilo je perioda kada su konvertovane dozvole i mi tražimo da sada bude isto i to će da bude naš sledeći zahtev i to je nevezano za preregistraciju vozila“, objašnjava Eljšani.

Nijedna prijava pretnji ili zastrašivanja

Eljšani ističe da do sada KP nije prijavljen nijedan slučaj pretnji ili zastrašivanja građana koji su preregistrovali vozila na RKS.

„Nijedan slučaj nemamo, ali ukoliko bi bilo prijavljeno, policija bi istražila te slučajeve veoma ozbiljno“, poručuje.

Šta nakon 1. decembra
Eljšani ponavlja da je preregistraciju vozila moguće izvršti do 1. decembra, a potom, kako navodi, neće biti dozvoljeno kretanje vozilima sa srpskim tablicama gradova na Kosovu.

Kosovska policija će prvo kažnjavati vozače i oduzimati im tablice, a ukoliko ponovo zaustavi isto vozilo, sledi konfiskovanje istog, objasnio je.

Zamenik komandira KP za region Sever naglašava da će se oduzimati samo vozila koja saobraćaju, ali i da neće biti vršena „masovna konfiskacija“, odnosno da se „zatvori ceo Sever Kosova“.

„Ukoliko je vozilo parkirano, mi nećemo da se bavimo kolima. Bavićemo se ovim slučajevima kao za bilo koji automobil koji nije registrovan. Ako prolazi deset automobila sa KM tablicama, zaustavićemo jedno – uzmu se tablice, izrekne kazna, pa potom pusti, uz navode da ovakvo vozilo ne bi trebalo da se vozi. Drugi put sledi konfiskacija“, kazao je Eljšani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari