Sednica gradske Skupštine u znaku odlaganja grejne sezone i energetske krize; Inicijativa za smenu Šapića još uvek upitna 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Beogradska opozicija će, čim prikupi 37 glasova “za” u gradskom parlamentu, podneti inicijativu za smenu gradonačelnika Aleksandra Šapića zbog gradnje i nezakonite legalizacije objekta na Bežanijskoj kosi, najavila je odbornička grupa Ujedinjeni, pred početak jučerašnje sednice Skupštine Beograda.

U ovom trenutku i dalje se ne zna da li će cela opozicija podržati tu inicijativu, a za sada su se SSP, Narodna i Demokratska stranka, kao i Ne davimo Beograd, na nedavnom sastanku u Skupštini grada usaglasili da će uskoro podneti zahtev za održavanje sednice na kojoj će ovo biti jedina tema.

Kako je izjavila šefica te odborničke grupe Mila Popović, taj zahtev trebalo bi da podrži i pokret Dveri, dok Nova Demokratska stranka Srbije i Zavetnici još nisu izneli zvaničan stav.

Gradonačelnik je, međutim, sa govornice poručio da “nema potrebe da mu bilo ko preti smenom” i da to „slobodno može da se predlaže na svakoj sednici”.

– Dok god sam ja na političkoj sceni u Srbiji, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas neće biti ništa. Čovek koji se nalazi na odgovornom mestu treba da bude svestan da može da bude smenjen. Ali postavljanjem žute trake na moju kuću, menjate pravila igre, kršite moju privatnost, kazao je Šapić.

Interesantno je da je gradonačelnik, u jednom momentu rasprave najavio da će svi objekti nelegalno izgrađeni na Savskom nasipu biti srušeni, ne dotičući se priče o svom nezakonito legalizovanom objektu.

Petosatna rasprava koja je usledila bila je u znaku odlaganja grejne sezone i energetske situacije prestonice, a ticala se tek prve dve tačke dnevnog reda, od ukupno predviđenih 25.

Predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević istakao je da je odluka o odlaganju grejne sezone bila pre svega racionalna, jer, kako je rekao, niko ne zna šta predstojeća zima donosi, te da štednjom pravimo korak u pravom smeru kada je prevazilaženje energetske krize u pitanju. On je podsetio da JKP „Beogradske elektrane” nema mogućnost skladištenja gasa. Kako je rekao, „Elektrane” zbog toga imaju ugovor sa „Srbijagasom” koji uvozi, skladišti i distribuira gas.

Aleksandar Šapić je rekao da je ta odluka bila” racionalna i promišljena”, u skladu sa meteorološkim uslovima koji su i dalje aktuelni.

– Gledajući sadašnji trenutak, cene energenata u Srbiji nisu mnogo porasle, pre svega mislim na grejanje na gas daljinskim putem. LJudi možda i ne znaju da elektrane plaćaju gas po 12 odsto većoj ceni, dok je cena za korisnike ostala ista. Odlaganjem grejne sezone odlučili smo se na najmanje loš potez, a evo juče smo imali temperaturu od 28 stepeni. Na taj način uštedećemo novac koji ćemo upotrebiti ukoliko bude trebalo, rekao je Šapić i dodao da Grad dve trećine gasa potrebnog za grejanje kupuje po povlašćenoj ceni, dok trećinu plaća po tržišnoj.

Miloš Pavlović, odbornik narodne stranke, kazao je da dok se vlast brani globalnom neizvesnošću, a opozicija zamera loš kadar u javnim preduzećima, ostaje činjenica da je energetski sistem devastiran poslednjih godina.

-Najveći broj nepravilnosti u javnim nabavkama zabeležen u EPSu. Povećanje poreza na imovinu i odlaganje početka grejne sezone su odluke štetne za Beograđane i u potpunosti suprotne sa njihovim interesom. Beograd nije obezbedio dovoljno energenata iako su to građani platili. Videli smo da grad planira da nabavlja još, jer nije nabavljeno za celu sezonu. Ogromne i nerealne cene nekretnina i inflacija od 14 odsto dovele su do povećanja poreza, a na povećanje cene stanova uticalo je i pranje novca, rekao je Pavlović i podsetio da je u prva tri meseca ove godine oko 70 odsto stanova u Beogradu kupljeno u kešu, kao i da se u dokumentu koji je objavila Uprava za sprečavanje pranja novca navodi da su nekretnine sektor sa najvećim rizikom za upliv “crnog keša“ u legalne tokove.

Pavlović je naveo da povećanje poreza na imovinu pogađa građane koji sve teže preživljavaju zbog velikih poskupljenja hrane, ali neće pogoditi one koji su im taj porez uveli.

Radmila Vasić iz OG Dveri kazala je da je odlaganje sezone grejanja “čista prevara građana”.

– Predsednik je rekao da je obezbedio gas i da će biti grejanja, rekli ste da ste obezbedili gas za celu sezonu, a ona se odlaže.

Šef odborničke grupe koalicije Moramo Dobrica Veselinović ocenio je da na današnjoj sednici neće biti reči o „tri velike krize u Beogradu“, odnosno stambenoj, energetskoj i krizi zagađenja vazduha.

– Mi smo videli da cene stanova i nekretnina u Beogradu nezaustavljivo rastu, a o tome nemamo ništa na ovoj sednici. U ovom trenutku je nužna promena poreske politike, a odluke o lokalnim administrativnim taksama i porezu na imovinu samo gase požar koji je uslovljen stambenom krizom. Naš predlog je da se ta oblast potpuno reformiše, da se porez na jedan osnovni porodični stan, u razmeri od oko 20 kvadrata po članu domaćinstva ne plaća, a da se progresivno više plaća na sve druge nekretnine“, naveo je Veselinović.

Govoreći o „energetskoj krizi“, Veselinović je ocenio da je grejanje u Beogradu protivpravno ukinuto i da zbog toga više od 300.000 domaćinstava ima pravo da tuži „Beogradske elektrane“ za neispunjavanje obaveza i da im, po domaćinstvu, naplati 150.000 dinara.

Natalija Stojmenović iz NdmBgd istakla je da bi , ukoliko bi svi građani rešili da naplate te penale, Grad mogao da izgubi 45 milijardi dinara.

Veselinović je istakao i da nikakve mere i nikakve odluke nisu donete po pitanju zagađenja vazduha i dodao da će se njihova odbornička grupa time baviti na današnjoj sednici.

Komentarišući inicijativu za smenu gradonačelnika, Veselinović je istakao i da je za njih „neprihvatljiv“ način na koji je gradonačelnik nadogradio kuću.

– To govori o tome da gospodin Šapić nije dobar komšija i otvara put da će on zapravo jako, jako loše voditi grad i to je jedna od stvari koja je neprihvatljiva za nas, kazao je Veselinović.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Filip Tatalović kazao je da današnja sednica ima 25 tačaka, ali da se one mogu sumirati u samo jednu – „bezakonje“.

– Ova sednica mislim da je oborila rekord po broju tačaka koje su potpuno protivzakonite, kazao je Tatalović i naveo primer sudskih veštaka koji su utvrdili da je grad Beograd od građana nezakonito naplatio oko 105 miliona evra više za pet godina.

– Gradonačelnik se ne bavi uopšte tim problemom, nije ga briga što će grad Beograd da plaća sudske troškove i advokatske tarife i da vraća 105 miliona evra, on umedjuvremenu donosi novu odluku da skrati grejnu sezonu i to ponovo protivzakonito, rekao je Tatalović i dodao da grejnu sezonu utvrđuje Skupština grada, a ne gradonačelnik i Gradsko veće, i istakao da „ne može gradonačelnik svojom odlukom da promeni odluku gradske Skupštine, jer gradska Skupština bira gradonačelnika“.

Tatalović je istakao i da je kod odluka o izmenama gradskih tarifa i poreza, po Statutu grada Beograda, bila obavezna javna rasprava pre donošenja bilo koje odluke o izvornim prihodima grada, zbog čega će ta odbornička grupa tražiti povlačenje te tačke dnevnog reda.

Odbornik Ujedinjenih Aleksandar Radoičić, govoreći o dnevnom redu današnje sednice, ocenio je da je predlog povećanja poreza na imovinu „paušalno rešenje i krpljenje rupa u budžetu“.

On je naveo da su cene nekretnina u Beogradu porasle između 20 i 30 odsto, da je teško naći stan za iznajmljivanje i gde su takođe cene „otišle u nebo“ i ocenio da je stanovanje u glavnom gradu postalo „socijalni problem“, zbog čega ta odbornička grupa smatra da bi sistem prikupljanja poreza trebalo da bude preispitan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari