Vizna liberalizacija ne važi za stanovnike Kosova sa srpskim pasošem 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Sporazum o viznoj liberalizaciji za građane Kosova ne odnosi se na dokumenta koja izdaje srpski Koordinacioni centar.

Kako je za N1 potvrđeno u kabinetu Tajsa Rojtena, poslanika Evropskog parlamenta i autora Sporazuma o viznoj liberalizaciji, ona se odnosi samo na „dokumenta koja izdaje Kosovo“.

To znači da stanovnici Kosova sa srpskim pasošom, izdatim u Koordinacinoj upravi iz Beograda, za zemlje EU i dalje moraju da pribave vize. Za putovanje u države koje nisu priznale Kosovo vizu traže u Beogradu, a za one koje jesu – u Prištini, Skoplju ili Tirani.

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su ukidanje viza za građane Kosova, a Sporazum o viznoj liberalizaciji trebalo bi da bude danas potpisan. Sporazum predviđa da stanovnici Kosova od 1. januara 2024. godine mogu da putuju u Evropsku uniju bez viza.

Prema Uredbi Vlade Srbije iz 2009. godine, državljanima Srbije koji imaju prebivalište na Kosovu i Metohiji, kao i onima kojima su uverenja o državljanstvu izdata od organa nadležnih za područje KiM, a nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji, pasoši se izdaju u Koordinacinoj upravi MUP-a Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari