Vjosa Osmani: Kosovo će nastaviti da bude konstruktivno u dijalogu sa Srbijom 1Foto: Beta/STA/Kosovapress/DS

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je danas u Skoplju izjavila da rezultati sastanka na najvišem nivou 2. maja ove godine zavisi od pregoračkih strana ali je dodala da će Kosovo nastaviti da bude konstruktivna strana.

„Rezultat dijaloga zavisi i od uloge posrednika“, rekla je ona i dodala da pre svega zavisi od toga da li se razgovori vode po „principu dobre namere“.

Međutim, u ovom konkretnom slučaju, ona je rekla da kao predsednica Kosova može da garantuje da će i Kosovo učestvovati na ovom sastanku, u dobroj nameri i da će biti izuzetno konstruktivnoi otvoreno.

„Uvek štiteći suverenitet i unutrašnju funkcionalnost države, ali i doprinoseći rešenjima koja doprinose dugoročnom miru i stabilnosti“, kazala je ona.

Međutim, kakvi će biti postupci Srbije, Osmani Sadriu je rekla da se mogu videti i iz izjava srpskih zvaničnika poslednjih dana.

„Ali pre svega od njihovih postupaka koji su predstavljali kršenje sporazuma postignutog u Briselu i aneksa u Ohridu“.

Ona je podsetila da član 4 ovog sporazuma predviđa da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

„Međutim, njihovo ponašanje u ponedeljak u Savetu Evrope, ali i lobiranje protiv prokosovskog glasanja, dokazali su ovaj flagrantni prekršaj“.

Pored toga, ona je rekla da nezakonito mešanje u izbore predstavlja kršenje člana 2. ovog sporazuma i istovremeno akata i međunarodnopravnih normi koje se primenjuju na sve zemlje.

Kosovska predsednica je, međutim, rekla da se nada da će se kosovski prijatelji i saveznici pobrinuti da razgovaraju u ovom periodu i izvršiti pritisak na Srbiju da poštuje obaveze koje je prihvatila u ovom procesu.

„Mislim da je ovaj proces bio važan korak u kome se Kosovo i Srbija tretiraju sa stanovišta prava i međunarodnih odnosa kao dve ravnopravne strane u međudržavnim odnosima i gde obe strane priznaju suverenitet. Kosovo će uvek poštovati svoj suverenitet, integritet i unutrašnju funkcionalnost i svoj Ustav“, kazala je Osmani.

Dodala je „da se oni koji krše zakon suočavaju sa posledicama“, odgovarajući na pitanje o izborima na severu Kosova i da su “ shodno tome, svi napori naših bezbednosnih institucija, koji su u skladu sa svim najvišim bezbednosnim standardima, su da se uspostavi red i zakon na severu“, dodala je ona.

Predsednica je istakla da je potrebno preduzeti stotine akcija u borbi protiv korupcije, kriminala i šverca na severu.

„Ove kriminalne radnje organizuju vrhunske kriminalne grupe koje su na crnoj listi SAD i Velike Britanije“, dodala je ona.

Kako je navela, akcije policije treba pojačati jer su institucije dužne da zaštite svoje građane.

„Kao što znate, srpske građane na severu plaše, prete i ucenjuju upravo ove kriminalne strukture usmerene iz Beograda“.

Na zajedničkoj konferenciji sa makedonskim kolegom, Osmani je izrazila posebnu zahvalnost Severnoj Makedoniji na podršci, kako je rekla – 2nepokolebljivoj prema našoj zemlji, a posebno na glasanju za Kosovo u Komitetu ministara Saveta Evrope“.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je tokom zvanične posete Severnoj Makedoniji takođe održala govor u sobranju Severne Makedonije. Ona je rekla da sa ovom zemljom Kosovo deli iste vrednosti i ciljeve. Zajednički cilj je, kako je rekla, evropska porodica.

Predsednicaje naglasila da dve zemlje imaju odlične prijateljske odnose, ne samo na papiru već i na delu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari