Vjosa Osmani u Podgorici: Srbija jedina u regionu ne želi dobre odnose s Kosovom 1Foto: Beta/STA/Kosovapress/DS

Predsednica Kosova Vljosa Osmani ocenila je danas da je Srbija jedina država regiona koja „ne želi dobre međususedske odnose“ s Kosovom, te da se Rusija preko Beograda meša u unutrašnje stvari zemlje na čijem je čelu.

Osmani je to saopštila novinarima u Podgorici tokom zvanične posete Crnoj Gori. Ona se ranije danas susrela sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Predsednica Kosova je kazala da je u interesu dve države učlanjenje u EU, ali da „svi susedi ne dele taj stav“.

„Nažalost to ne dele svi naši susedi. Rukovodstvo jedne države je otvorilo vrata ruskom uticaju. Jedan lider veruje da su Kosovo i Crna Gora privremeni projekti. Iako on drži sebe u zabludi, Crna Gora i Kosovo su nezavisne suverene države, miroljubive i kao takve će nastaviti da postoje u večnosti“, rekla je Osmani posle sastanka sa Đukanvićem, na zajedničkoj konferenciji za medije.

Po njenim rečima, proces integracije Zapadnog Balkana je od ključnog značaja za stabinost i progres čitavog regiona, što podrazumeva i rešavanje bolnih pitanja iz prošlosti.

Upitana da li je dobila garancije da će Crna Gora podržati Kosovo, Osmani je kazala da postoji samo jedna država koja ne želi dobre „međususedske odnose“ i navela da je to Srbija.

„I ta država je Srbija. Nema drugih uplitanja osim onog iz Rusije koji je ušao preko Srbije. To je rizik, ali mi ćemo nastaviti nepokolebljivo da radimo. I to je strateški cilj EU, da se sve zemlje učlane. Verujemo da nam Crna Gora može mnogo pomoći jer je napravila važne korake ka EU“, rekla je predsednica Kosova.

Komentarišući francusko-nemački plan za Kosovo, Osmani je ponovila da je taj plan „dobra osnova za dijalog“.

„Još od predlaganja uvek smo smatrali to dobrom inicijativom koja će ponuditi polaznu osnovu za dijalog. Tako je smatramo i danas, no potenciramo da postoji mnogo stvari, koje treba objasniti. Treba objasniti plan sprovođenja koraka. Za nas je važno da ispregovaramo međunarodne garancije koje se tiču unutrašnje finkcionalnosti Kosova“, rekla je Osmani.

Upitana o zajednici srpskih opština, Osmani je kazala da su „monoetnički modeli osuđeni na propast“, te da nije moguće dozvoliti „stvaranje entiteta poput RS“.

„Stav je takav da ne možemo imati monoetničke strukture. To je suprotno sa principom multietničnosti koji je sadržan u našem ustavu. To može da dovede do stvaranja entiteta poput RS i treće, ne možemo imati model koji je osuđen na propast“, zaključila je Osmani.

Predsednik Crne Gore je ocenio da se nestabilnost u regionu može prevazići „samo integracijama“ i saopštio da Crna Gora podržava ambicije Kosova za članstvo u Savetu Evrope, Partnerstvu za mir, za status kandidata za članstvo u EU.

„Pratimo sve što se dešava u odnosima Kosova i Srbije. Uvereni smo da može doći do pravnoobavezujućeg sporazuma. Mi podržavamo Kosovo, to činimo i u odnosima sa Srbijom“, rekao je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari