VKK „Vasa Stajić“: Izbori istorijska prilika za pravedno rešenje položaja Vojvodine 1foto: ična arhiva

Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“ procenjuje da su predstojeći parlamentarni, predsednički i beogradski izbori istorijska prilika da se država Srbija, a posebno Vojvodina u njoj, primakne demokratiji i stvaranju pretpostavki za trajno i pravedno rešenje svog državno-pravnog i političkog položaja.

Prvi uslov za takav politički proces podrazumeva kraj tiraniji i poraz političkih aktera koji godinama u raznim kostimima grade lažnu, zaostalu i antievropsku komediju „srpskog sveta“ sa neizbežno tužnim krajem, napravljenu da bi se samoproklamovana i kriminalna elita decenijama bogatila na račun građana i prirodnih i radom generacija stvorenih resursa, naročito u Pokrajini Vojvodini, navodi se u saopštenju te organizacije, koje potpisuje njen predsednik dr Miroslav Ilić.

„Ovaj kriminalni režim srozao je za 12 godina sve vojvođanske institucije izvrgavajući ih ruglu, ne bi li obesmislio njihovo političko utemeljenje i uopšte postojanje, još više od ponižavajućeg i kontroverznog Ustava, koji je na sumnjiv način i donet. U tom prljavom poslu pomogle su im, radi svojih ocvalih sinekura, oni vojvođanski politikanti, čiji će kraj, verujemo, obznaniti trećeaprilsko glasanje“, ocenjuje se u saopštenju.

VKK „Vasa Stajić“ ocenjuje da na ovim izborima ne postoji politička partija ili koalicija koja reprezentuje građanske i demokratske potrebe Vojvodine za njenom istinski autonomnom ustavnom pozicijom.

“Dovde smo stigli jer su predstavnici svih tzv. demokratskih političkih opcija i u Vojvodini i u Beogradu, u poslednjih trideset godina kolaborirali sa nacionalističkim idejama i velikodržavnim „zakonima“ koji su korak po korak degradirali lokalne i regionalne vojvodjanske političke stranke, tobož „uozbiljavajući“ politilčku scenu u Srbiji. Vojvodina je umesto građanske autonomije postala odraz etničkih „kvaziautonomija“. Tako smo dospeli do političke i parlamentarne cirkuske šatre koja se povija i cepa pod teretom egzodusa stanovništva svih vojvođanskih nacionalnosti i evropskih ratnih vetrova“.

Zbog toga VKK „Vasa Stajić“, smatrajući predstojeće izbore istorijski bitnim, poziva građane one Vojvodine koja je uvek bila deo afirmativnih, antinacionalističkih i proevropskih procesa da u što većem broju izađu na glasanje 3. aprila i podare svoj glas onim ličnostima i koalicijama koje jedino udružene imaju šansu da poraze aktuelnu kriminalnu tiraniju.

Masovnošću izlaska na glasačka mesta i izraženom proevropskom orjentacijom građani, navodi se, treba da stave do znanja svima, naročito pretendentima na vrhovne položaje u državi Srbiji da Vojvodina nikada neće zaboraviti svoju slobodarsku tradiciju i da ne pristaje na zatiranje bilo čega vojvodjanskog, a pogotovo neće nikada pristati na negiranje sopstvenog političkog subjektiviteta i svog evropskog, građanskog i autonomnog multikulturalnog identiteta, zaključuje se u proglasu VKK „Vasa Stajić“ povodom izbora 3. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari