Vlada: Izveštaj GRECO pokazuje da je Srbija ostvarila značajan napredak u borbi protiv korupcije 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Vlada Srbije je danas saopštila da najnoviji izveštaj Grupe država protiv korupcije (GRECO) pokazuje da je Srbija ostvarila značajan napredak u borbi protiv korupcije, uspešno ispunivši 10 od 13 preporuka tog organa Saveta Evrope.

Preostale tri preporuke su delimično ispunjene, navodi Vlada i dodaje da se obavezuje na nastavak rada na ispunjenju preostalih preporuka i daljem razvoju pravosudnog sistema, u skladu sa evropskim standardima.

Vlada navodi da ispunjavanje tih preporuka predstavlja rezultat angažovanja ka jačanju vladavine prava i osiguranju nezavisnosti pravosudnog sistema, čemu je prethodilo usvajanje ustavnih amandmana, seta pravosudnih i drugih zakona, podzakonskih akata i procedura.

„U izveštaju se navodi da je značajan napredak napravljen u reformi Visokog saveta sudstva, sa većinom članova biranim od sudija, smanjujući politički uticaj, dok su slične reforme postignute i u Državnom veću tužilaca. Poboljšana je transparentnost kroz objavljivanje zakonskih nacrta i amandmana, kao i kroz efikasnije organizovanje javnih rasprava. Takođe, implementacija novih etičkih kodeksa za poslanike, sudije i tužioce znatno podiže standarde integriteta i profesionalizma, prema oceni ovog tela Saveta Evrope“, piše u saopštenju Vlade.

U izveštaju koji je danas objavljen, Grupa država protiv korupcije (GRECO) navela je da je Srbija na zadovoljavajući način sprovela ili se bavila sa 10 od 13 preporuka za sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima.

Tri ostale preporuke su delimično sprovedene, navodi se u „Izveštaju o četvrtoj rundi evaluacije – Dodatku na drugi izveštaj o usklađenosti“ koji je GRECO usvojio na 95. plenarnoj sednici u Strazburu krajem novembra/početkom decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari