Misija EU na Kosovu negirala je da je odgovorna za to što direktoru Kancelarije Vlade Srbije za KiM Aleksandru Vulinu juče nije dozvoljeno da uđe na Kosovo i navela da vlada u Prištini ima takve nadležnosti.


Portparolka Euleksa Irina Gudeljević rekla je da zvaničnici Srbije koji žele na Kosovo zahtev podnose Kancelariji specijalnog predstavnika EU u Beogradu, koji taj zahtev prosleđuje Kancelariji specijalnog predstavnika EU na Kosovu. „Zahtev se potom predaje Vladi Kosova, a njen odgovor istim kanalom šalje u Beograd. Mi nismo u tom lancu i to Euleksov mandat ne uključuje“, rekla je Gudeljevićeva agenciji Beta.

Prethodno je iz Kancelarije Vlade Srbije u Kosovskoj Mitrovici saopšteno da je poseta Aleksandra Vulina severnoj Mitrovici odložena zbog najave pripadnika Euleksa da mu neće dozvoliti da uđe na Kosovo. Vulin je planirao da razgovara s političkim predstavnicima kosovskih Srba u mitrovačkom sedištu Kancelarije za KiM.

Regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti izjavio je da bi Aleksandar Vulin bio odmah sproveden u Srbiju da je pokušao da uđe na teritoriju Kosova. Hoti je za agenciju Beta potvrdio da je iz Vlade Kosova policiji naloženo da „zbog nepoštovanja procedure o ulasku na Kosovo“ Vulinu ne bude dopušteno da ode u Kosovsku Mitrovicu.

SLS kritikuje šefa Kancelarije

Petar Miletić, funkcioner srpske Samostalne liberalne stranke i potpredsednik Skupštine Kosova, kritikovao je juče Aleksandra Vulina zbog toga što „ignorisanjem predstavnika Srba koji su uključeni u kosovske institucije nastavlja trend njegovih prethodnika“. „Mislim da to nije dobro za njega i njegov posao, jer ukoliko želite da radite kvalitetno onda morate da uzmete u obzir sve činjenice i faktore koji postoje na terenu, a ja sam siguran da smo mi danas politički faktor na terenu“, rekao je Miletić radiju Kontakt plus u Kosovskoj Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari