Vlada RS optužuje Sarajevo za opstrukciju 1

Bosna i Hercegovina jedina nije potpisala Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici na samitu zemalja Zapadnog Balkana juče u Trstu, zbog čega su joj stopirani projekti od pola milijarde konvertibilnih maraka (250 miliona evra), javlja portal EurAktiv.

Ugovor o pristupanju BiH Transportnoj zajednici nije potpisan zbog protivljenja Vlade Republike Srpske koja je tražila da prezentovanje stavova u okviru Sekretarijata Transportne zajednice obavljaju po sistemu rotacije tri ministarstva, dva entitetska i jedno na državnom nivou.

Vlada RS tražila je i garancije da železničke kompanije koje imaju dozvolu zemalja EU ili potpisnica Ugovora neće moći da imaju pristup saobraćajnoj infrastrukturi u BiH. Takođe je Vlada RS navela da su odredbe ugovora definisane bez saglasnosti vlasti u RS, čime je, kako je saopšteno, još jednom opstruisan mehanizam koordinacije u pregovorima s EU, prenosi portal.

Zaključci Vlade RS, međutim, nisu bili prihvatljivi za Evropsku komisiju, koja u BiH isključivo pregovara s jednom adresom, s vlastima na državnom nivou. U Sarajevu kažu da će Ugovor biti potpisan kada se unutar BiH postigne dogovor i dodaju da EU na to „neće čekati večno“, najduže pola godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari