Vlada Srbije o igrama na sreću, lečenju, ličnim kartama, kulturi 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Srbije utvrdila je na današnjoj sednici Predlog zakona o igrama na sreću, kojim se ta oblast usaglašava sa međunarodnim standardima, ma donela je odluke o lečenju, ličnim kartama, kulturi.

Kako je saopšteno, donošenjem novog zakona o igrama na sreću stvoriće se neophodni uslovi za napredniji sistema nadzora, efikasnije prikupljanje budžetskih prihoda i smanjenje sive ekonomije.

Novim zakonom će se povećati društvena odgovornost priređivača igara na sreću i unaprediti zakonski okvir za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, da bi se ostvarili ti ciljevi, nužno je uspostavljanje elektronskog sistema nadzora i praćenje prometa priređivača igara na sreću u realnom vremenu, kao i mogućnost elektronske razmene podataka priređivača i softverskog rešenja Uprave za igre na sreću.

Na današnjoj sednici Vlada je donela i odluku da za ove godine za lečenje obolelih od retkih bolesti obezbedi 2.400.000.000 dinara.

Ta sredstva biće upotrebljena za lečenje obolelih koji su već na terapiji, kao i za lekove namenjene pacijentima koji započinju terapiju, a za koje je Republička stručna komisija za retke bolesti donela odluku da je njihovo lečenje neophodno i prioritetno.

Na sednici je utvđen i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti. Jedna od najvažnijih izmena je da građanin, ukoliko izgubi ličnu kartu ili mu je neko ukrade, više ne plaća taksu za oglašavanje u Službenom glasniku, već već MUP rešenje o proglašenju lične karte nevažećom oglašava na svojoj zvaničnoj veb prezentaciji.

Članovi Vlade usvojili su i Uredbu o bližim uslovima i načinu dodele priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina.

Doneta je odluka da status spomenika kulture dobiju Državna hipotekarna banka u Valjevu, Crkva Vaznesenja u Zminjaku i Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Oridu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.