Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, kojim se ubrzavaju procedure za izdavanje građevinskih dozvola, ukidaju prepreke i omogućava da proces izdavanja dozvola bude transparentniji i u cilju veće zaštite građana i onih koji grade.

„Izmenama se uvodi sertifikat zelene gradnje za sve javne objekte, kao i sve objekte preko 10.000 kvardata, čime će Srbija postati jedna od prvih zemalja u Evropi koja će u potpunosti primenjivati te sertifikate“, navodi se u saopštenju Vlade.

Izmenama tog zakona, kako se dodaje, uvode se energetski pasoši i zaštita građana, pa će investitor morati da obezbedi osiguranje od štete trećim osobama.

Novina je i obaveza da investitor, pre dobijanja upotrebne dozvole, preda dokaze o kretanju građevinskog otpada, čime se rešava problem divljih deponija.

„Izmene Zakona obavezuju investitora da o svom trošku popravi ulice koje je oštetio prolaskom kamiona prilikom izgradnje objekta, a ako to ne uradi postojaće garancija iz koje će lokalna samouprava moći da izvrši popravku“, navodi se u saopštenju.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o železnici, kojim se precizira nadležnost Direkcije za železnice i sprovodi dalji postupak usklađivanja sa pravnim tekovinama Evropske unije radi uspostavljanja jedinstvenog evropskog železničkog područja.

Usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o presađivanju ljudskih organa, kako bi se omogućilo povećanje broja obavljenih postupaka presađivanja ljudskih organa u cilju unapređenja zdravlja građana Srbije i kvaliteta zdravstvene zaštite, u skladu sa savremenim standardima medicinske nauke i prakse u ovoj oblasti.

„Ovim izmenama se, pored ostalog, jasno i precizno uređuje pitanje odnosa za života izražene volje potencijalnog davaoca organa i volje njegovih srodnika, odnosno obim prava srodnika umrlog lica. Izmenjenim i dopunjenim rešenjima jasnije se definišu dužnosti koordinatora za darivanje ljudskih organa pre nego što se započnu procedure preuzimanja organa, kao i postupci upoznavanja i komunikacije sa članovima porodice“, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve proizvođačima hleba interventno proda 32.000 tona pšeničnog brašna „T-500“ sa ciljem očuvanja stabilnosti pekarske industrije, pomoći proizvođačima hleba i zaštitite standarda građana Srbije.

„Proizvođačima hleba brašno će biti isporučivano na osnovu spiskova Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, po ceni od 27 dinara po kilogramu, bez PDV-a, odnosno sa 29,70 dinara po kilogramu, sa PDV-om“, precizira se u saopštenju vlade.

Članovi vlade usvojili su Program za pojednostavljenje administrativnih postupaka i regulative „e-Papir“ za period 2023-2025. godine sa Akcionim planom, koji predstavlja dokument javne politike kojim se detaljnije razrađuju ciljevi i mere utvrđene usvojenim dokumentima javnih politika u vezi sa optimizacijom i digitalnom transformacijom administrativnih postupaka koji se tiču privrede i građana na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

„Sprovođenjem planiranih mera i aktivnosti koje se odnose na popis, optimizaciju i digitalizaciju, biće unapređena sigurnost, transparentnost i predvidljivost poslovnog okruženja i ostvareno smanjenje opterećenja privrede i građana administrativnim troškovima iskazanim njihovim učešćem u BDP-u“, navodi se u saopštenju vlade.

Dodaje se da će na taj način biti unapređen i Registar administrativnih postupaka i ostalih uslova poslovanja, koji predstavlja jedinstvenu elektronsku bazu svih administrativnih postupaka koje sprovode ograni javne uprave kako bi zainteresovani privrednici i građani mogli jednostavno i lako da budu informisani o svemu što im je potrebno da bi dobili određenu dozvolu, ostvarili određeno pravo ili ispunili svoju zakonsku obavezu.

Portal Registra omogućiće da se sve informacije o svim administrativnim postupcima nađu na jednom mestu, čime će biti predupređene gužve na šalterima.

Članovi vlade dali su saglasnost da se u okviru inicijative Otvoreni Balkan podrži studijska poseta 50 studenata master i doktorskih studija sa univerziteta Harvard (Velika Britanija) i MIT (SAD) zemljama Otvorenog Balkana od 18. do 26. maja 2023. godine, pod nazivom „Balkan Trek“.

Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju posetiće studenti iz 17 različitih zemalja, sa svih kontinenata, izuzev Australije, navodi se u saopštenju vlade Srbije.

Ciljevi Balkan Treka su, kako se navodi, predstavljanje opšte političke situacije zemalja Otvorenog Balkana, podizanje vidljivosti ekonomskih rezultata i planova za budući razvoj, upoznavanje sa kulturom, istorijom, religijom i gastronomijom naših naroda i izgradnja veza sa mladim profesionalcima i dugoročno povezivanje sa regionom.

Fokus posete biće budućnost regiona – kroz razgovore sa najvišim državnim zvaničnicima, predstavljanje inicijativa i projekata i izgradnja ličnih mreža sa profesionalcima u zemljama Otvorenog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari