Vlada Vojvodine: Izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti slobodno, ali bez lažnog dijaloga 1Foto: Wikipedia / Vlada APV

Pokrajinska vlada Vojvodine ocenila je danas nedopustivim „nametanje, putem izmišljenog društvenog dijaloga, neistinitih odrednica o nacionalnom izjašnjavanju koje očigledno zagovaraju ministarka Gordana Čomić i predstavnici minornih političkih stranaka u Vojvodini“.

„Neprijatno je iznenađenje za Pokrajinsku vladu, a verujemo i za poslanike brojnih stranaka u pokrajinskom parlamentu koji bi imali šta da kažu po pitanju nacionalnog izjašnjavanja na teritoriji AP Vojvodine na predstojećem popisu u Republici Srbiji, kao i način na koji je ovo pitanje nepotrebno i potpuno neutemeljeno uvedeno u dnevnu politiku“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je svakome garantovano slobodno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, „a regionalna pripadnost ne može, po poznatom komunističkom obrascu, biti zamenjena nacionalnom pripadnošću“.

„Pokrajinska vlada smatra da se ministarka Gordana Čomić i drugi učesnici, u takozvanom društvenom dijalogu, prvo moraju upoznati sa istorijskim činjenicama, viševekovnim procesom izgradnje nacionalnog identiteta i posebno činjenicom da politički predstavnici Srba koji žive u Vojvodini dijalog o takvim nepobitnim činjenicama smatraju nepotrebnim, štetnim i uvredljivim“, poše u saopštenju.

Pokrajinska vlada očekuje i reakciju Vlade Srbije o toku i načinu sprovođenja ovakvih, „u najmanju ruku, neutemeljnih namera i stavova“.

„Pitanja razgradnje srpskog nacionalnog identiteta neprimereno i neodgovorno se otvaraju kao nerešena pitanja i kao zamena za srpski nacionalni identitet, jer je savršeno jasno da se odrednica Vojvođanin, odnosno Vojvođanka neće, prilikom izjašnjavanja, vezivati za Mađare, Slovake, Hrvate i druge“, piše u saopštenju.

Pokrajinska vlada postavila je pitanje zašto u takvim pokušajima učestvuje član Vlade Srbije kada se takvo izjašnjavanje, kao slobodno, može naznačiti u posebnoj rubrici.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Vlada Vojvodine: Izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti slobodno, ali bez lažnog dijaloga”

  1. Gospođa ministarka je izgubila kompas i nije joj mesto više u Vladi RS .Suludo je očekivati da pripadnici manjina se odreknu svog nacionalnog idenditeta to se odnosi samo na pripadnike nas većinskog Srpskog naroda ne bi li nam se smanjio broj na popisu koji predstoji,iz čije je kuhinje to ministarka dobila upustvo to bi trebalo utvrditi a Vlada RS treba da je razreši dužnosti i da kao penzionerka ide na pecanje jer znamo da joj je to hobi

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.