Vlada: Vozila starija od 15 godina neće ići na tehnički na 6 meseci 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Vlada Srbije usvojila je danas više zakonskih predloga u vezi sa Zakonom o ozakonjenju objekata, Zakonom o vazdušnom saobraćaju i Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, navodi se u saopštenju.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju objekata obezbediće se efikasnije vođenje postupaka ozakonjenja i unaprediti evidencija nelegalnih objekata koju će voditi organ nadležan za poslove državnog premera i katastra, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

„Osnovni razlozi za usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju jesu dalje usklađivanje sa međunarodnim standardima i preporučenom praksom Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), kao i sa evropskim propisima u ovoj oblasti. Novine u zakonu odnose se na odredbe koje se tiču oblasti planiranja i izgradnje aerodroma, zaštite životne sredine, a uneto je i novo poglavlje o transportu opasne robe, kojim se u domaće zakonodavstvo uvode standardi Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva“, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje u saopštenju, usvajanjem Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ukida se obaveza da građani koji imaju vozila starija od 15 godina obavljaju tehnički pregled na svakih šest meseci. Ukidanjem ove obaveze, Vlada Srbije izašla je u susret velikom broju vlasnika koji poseduju starija vozila. Takođe, ovim zakonskim rešenjem ukida se tzv. nulti tehnički pregled za novoproizvedena vozila. Vlasnicima ovih vozila omogućava se prva registracija vozila bez podnošenja dokaza o tehničkoj ispravnosti i prvi redovan tehnički pregled odlaže se najkasnije do isteka roka od dve godine od prve registracije. Izmenama zakona pooštrene su i kazne za prekoračenje brzine van naseljenog mesta.

Članovi Vlade usvojili su na današnjoj sednici Zaključak kojim se nalaže ministarstvima i posebnim organizacijama da dosledno sprovode politiku Vlade, koja se odnosi na ukidanje obaveze upotrebe pečata za privredna društva, preduzetnike i druga pravna lica, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.