Vladimir Bilčik: Ima vremena i prostora za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji 1Foto FoNet Milica Vučković

Značajno je da svi relevantni akteri u državi rade tako da bi se postarali da kampanja, kada izbori budu raspisani, bude slobodna i poštena.

U Izveštaju EP o Srbiji se pominje pritisak na nezavisne medije, rusko mešanje u medijske kompanije, kao i dezinformacije koje šire relevatne medije, što, nažalost, doprinosi anti-EU raspoloženju u javnosti. Moj Izveštaj takođe nagoveštava da Srbija treba da unapredi medijski pluralizam u državi, unapređuje kvalitet istraživačkog novinarstva, kao i da unapredi transparentnost vlasništva i finansiranja medija.

Kao što smo najavili tokom naše poslednje posete Beogradu, u junu ove godine, Evropski parlament je potpuno spreman da nastavi proces parlamentarnog dijaloga u Srbiji. Drago mi je da su rukovodstvo srpskog parlamenta i predstavnici političkih stranaka u Narodnoj skupštini potvrdili istu privrženost, poručuje u intervjuu za Demostat Vladimir Bilčik, izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta, koji je bio jedan od posrednika i u prethodnim fazama međustranačkog dijaloga o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji.

Bilčik, poslanik iz redova Evropske narodne stranke (EPP), najveće grupacije u Evropskom parlamentu, precizira: “U narednim sedmicama angažovaćemo se u diskusijama o tome kako da najbolje sprovedemo sledeće korake u procesu parlamentarnog dijaloga”.

DEMOSTAT: Prema Vašem mišljenju, ima li dovoljno vremena za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji, uzimajući u obzir mogućnost da parlamentarni izbori u našoj državi budu uskoro održani?

Uvek ima vremena i prostora da se unaprede uslovi za izbore. Teme koje su najvažnije dobro su poznate od prethodnih izbora. Značajno je da svi relevantni akteri u državi rade tako da bi se postarali da kampanja, kada izbori budu raspisani, bude slobodna i poštena.

DEMOSTAT: Kako gledate na zahtev opozicionih partija u Srbiji da novi izbori budu organizovani već u decembru?

Odluka o raspisivanju prevremenih izbora je u rukama relevatnih vlasti. Politički je važno da bilo kakve odluke koje se odnose na predstavničku demokratiju u Srbiji vode u situaciju koja omogućava javnu atmosferu sa manje podela i polarizacija, kao i atmosferu koja pogoduje reformama, što je od ključne važnosti za napredak na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

DEMOSTAT: Šta mislite o odluci dela opozicije u Srbiji da blokira Narodnu skupštinu?

Kao član Evropskog parlamenta i jedan od posrednika u međustranačkom dijalogu, koji je sada prerastao u proces parlamentarnog dijaloga, mogu samo da kažem da bilo koje odluke koje podrivaju rad parlamenta nisu dobre vesti za parlamentarnu demokeratiju. Nadam se da će sve izabrane političke stranke i njihovi predstavnici moći da rade u funkcionalnom parlamentu.

DEMOSTAT: Kako ocenjujete medijsku situaciju u Srbiji?

Mislim da je najbolji odgovor na to dat u mom najnovijem Izveštaju o Srbiji, koji je Evropski parlament usvojio u maju ove godine. Svi mogu da nađu i pročitaju ovaj dokument na vebportalu Evropskog parlamenta:https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2023-0172_EN.html.U Izveštaju se pominje pritisak na nezavisne medije, rusko mešanje u medijske kompanije, kao i dezinformacije koje šire relevantni mediji, što, nažalost, doprinosi anti-EU raspoloženju u javnosti. Moj Izveštaj takođe nagoveštava da Srbija treba da unapredi medijski pluralizam u državi, unapređuje kvalitet istraživačkog novinarstva, kao i da unapredi transparentnost vlasništva i finansiranja medija.

DEMOSTAT: Kako komentarišete poslednju rundu pregovora Beograda i Prištine uz posredovanje EU?

Važno je da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, ali je još važnije da on donese rezultate. Kao što sam već ranije rekao, lopta je u ovom trenutku umnogome u rukama Prištine. Priština treba da deblokira proces koji će voditi uspostavljanju Zajednice srpskih opština, kao i da sarađuje na pronalaženju praktičnog rešenja, kako bi novi izbori mogli da budu održani na severu Kosova.

Usredsrediti se na reforme

DEMOSTAT: Šta mislite o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU?

Ubeđen sam da je to signal da je Evropska unija spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni, koji budu spremni da se pridruže Evropskoj uniji, moći da to učine. Stoga, umesto diskusija o nekim određenim datumima u ovom trenutku, ja bih se usredsredio na sprovođenje reformi, nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i na usklađivanje sa Evropskom unijom u svim segmentima, uključujući spoljne odnose. To bi, prema mom mišljenju, bili najbolji signali da je Srbija spremna da se što je pre moguće pridruži Evropskoj uniji.

Izvor: Demostat

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari