"Svaki put kad je u defanzivi režim se seti te priče": Sagovornici Danasa o Đukanovićevom predlogu za povećanje cenzusa 1Foto: Stefana Savić

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović izjavio je da izborni cenzus treba podići ponovo na pet odsto, ali da za koalicije treba da iznosi sedam odsto. Naši sagovornici kritikuju ovakav predlog.

Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije „Crta“, kaže da bi voleo da vlast javnosti predstavi rezultate analize kojom su se vodili prilikom smanjenja cenzusa 2020. godine i kojom se sada vode, prilikom najava podizanja cenzusa.

"Svaki put kad je u defanzivi režim se seti te priče": Sagovornici Danasa o Đukanovićevom predlogu za povećanje cenzusa 2
foto FoNet Zoran Mrđa

„Voleo bih da javnosti predstavnici vlasti prikažu rezultate analize kojima su se vodili da 2020. smanje cenzus, kao i nalaze novog istraživanja kojim su zaključili da je potrebno da se vrati, odnosno poveća cenzus dve godine kasnije. Ako to ne postoji, onda znači da su izjave nosilaca vlasti vođene isključivo partijskim interesima“, kaže Nedeljkov.

Robert Kozma, narodni poslanik pokreta Ne davimo Beograd, smatra da režim svaki put kada je u defanzivi se seti priče o cenzusu.

"Svaki put kad je u defanzivi režim se seti te priče": Sagovornici Danasa o Đukanovićevom predlogu za povećanje cenzusa 3
foto: Printscreen/YouTube/Medija centar

„Svaki put kada je režim u defanzivi oni se sete da pričaju o cenzusu, kao načinu da skrenu pažnju sa pravih gorućih problema u Srbiji. Tako i sada Đukanović pričom o cenzusu pokušava da skrene pažnju sa protesta “Srbija protiv nasilja”. Ono što je Srbiji i našem društvu preko potrebno jeste da se ispune zahtevi, što bi stvorilo medijsku scenu u kojoj bi građani mogli biti informisani na pravilan način i mogli da čuju različita mišljenja. To bi doprinelo i poboljšanju izbornih uslova, a onda bi se stvarno moglo videti ko ima podršku u narodu, a ko ne, ukoliko je do toga uopšte stalo Đukanoviću“, navodi on.

Boško Obradović, predsednik i narodni poslanik Srpskog pokreta Dveri, navodi da „državotvorni blok patriotske opozicije na čelu sa Zavetnicima i Dverima“ nema problem sa time da se cenzus podigne, ali poručuje da se pravila ne menjaju uoči izbora.

"Svaki put kad je u defanzivi režim se seti te priče": Sagovornici Danasa o Đukanovićevom predlogu za povećanje cenzusa 4
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

„Naš državotvorni blok patriotske opozicije, na čelu sa Zavetnicima i Dverima, nema problem sa podizanjem cenzusa. Ali, ovo je već izborna godina, ima manje od godinu dana do redovnih pokrajinskih i lokalnih izbora, a uoči izbora se pravila ne menjaju u demokratskim državama. Treba otvoriti dijalog između vlasti i opozicije na temu kompletne reforme izbornog sistema u Srbiji, a ne samo cenzusa, i stupiti u dogovore koji bi važili za druge po redu izbore“, kaže Obradović.

„Nadam se da će cenzus biti povećan na pet odsto, a za koalicije na sedam odsto“, izjavio je Đukanović u Pinkovom „Hit Tvitu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari