Vladimir Đukanović poziva na razgovor, Miki Aleksić mu ne veruje 1foto FoNet Zoran Mrđa

Vladimir Đukanović, advokat i član SNS koji za sebe ume da kaže da se ne bavi politikom, ali je ipak na parlamentarnoj listi naprednjaka „Srbija ne sme da stane – Aleksandar Vučić“ poziva na dijalog i uvažavanje i obraćanje biračima opozicione liste „Srbija ne sme da stane“. Miroslav Aleksić, nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ mu ništa ne veruje.

Đukanović je na društvenoj mreži Iks napisao da je na SNS sada veliki zadatak.

„Moramo najpre da uvažimo sve ljude koji su glasali protiv nas i da pokušamo da im se obratimo. Građani su nas izabrali da ih vodimo u naredne četiri godine i moramo da pokažemo dodatnu fleksibilnost za ljude koji ne misle kao mi. Moramo da razgovaramo sa našim protivnicima i da dodatno trpimo i više nego do sada, pa čak i kada prema nama idu najgore uvrede. Moramo bahate funkcionere da smenimo i da uvažimo kritiku koju nam je narod u ovoj kampanji izneo. Moramo da odgovaramo i na najprejatnija pitanja, čak i kada je jasno da ih novinar ne postavlja sa ciljem da dobije odgovor, već da pravi kampanju protiv nas. Mi moramo da pokažemo što veću širinu. Moramo zbog Srbije, jer ona ne sme da bude podeljena“, napisao je on.

Pošto je dobio puno kritika na ovaj svoj stav, opet se oglasio i napisao da vidi da su se mnogi iznervirali zato što je pozvao da se razgovara i da probamo jedni drugi da uvažimo.

„Valjda im je lepo u njihovom rovovima, učaureni unutar jednog ekstremizovanog jezgra. Svim silama boriću se protiv toga dok sam živ. Ponavljam, na nama u SNS je najveća odgovornost, jer su nas građani izabrali na izborima da vodimo zemlju. Moramo da se obratimo biračima koalicije „Srbija protiv nasilja“. Čak i ako su ekstremno protiv nas. Moramo i sa njima da razgovaramo. Mora da se uvaži činjenica da je za tu koaliciju glasalo skoro 900.000 ljudi. To su građani Srbije na čije nezadovoljstvo moramo da obratimo pažnju. Činjenica je da je skoro 1. 500.000 birača glasalo protiv nas. Tim ljudima moramo da izađemo pred oči i da sa njima razgovaramo. Srbija ne sme da bude podeljena zemlja, već zemlja dijaloga. Koliko god da mnogima ovo smeta što pišem, dok sam živ boriću se za to. Uvek sam za oštru polemiku, ali bitno je da se razgovara“, napisao je Đukanović.

U „pomirljive reči“ Đukanovića ne veruje Miroslav Aleksić koji za Danas kaže da je Đukanović jedan od zaslužnijih za ovakvo stanje u društvu.

– A ovo posipanje pepelom ima za cilj pokušaj manipulacije građanima koji protestuju jer su pokradeni na izborima. Posto su pokrali izbore i uhvaćeni u krađi, sada bi im odgovaralo da se o tome ne priča i da se spuste tenzije da bi nastavili da vladaju bez legitimiteta posle pokradenih izbora – navodi Aleksić.

I Aleksandar Ivković, istraživač Centra savremene politike, smatra da nema ama baš nikakve šanse da ova vlast „spusti loptu“ i smiri strasti, jer je njen osnovni način delovanja polarizacija.

– Što se više oseća ugroženom, to više produbljuje polarizaciju, kao što smo videli, na primer, neposredno nakon majskih tragedija. Moguće je da sa nekim konkretnim akterom iz opozicije uđu u konstruktivniji odnos iz taktičkih razloga (za sada ni to ne vidimo), ali sa celom opozicionom javnošću, odnosno barem tih 900.000 ljudi koji su glasali za Srbiju protiv nasilja – jako teško – ukazuje Ivković.

Prema njegovim rečima, u tvitovima gospodina Đukanovića se poziva na razgovor vrlo uopšteno.

– Meni se čini, da stvarno postoji namera da se smire strasti, ponudio bi se razgovor oko neke konkretne teme, recimo provere biračkog spiska. Tako da mene ovo podseća na taktiku zamajavanja koju je i predsednik koristio, opet neposredno posle majskih tragedija, kada je opoziciju i građane koji su protestovali pozivao na uopšteni dijalog (to, kako smo videli, nije potrajalo) – navodi on.

Kako zaključuje, jedino nije jasno da li je ovo deo neke šire taktike ili gospodin Đukanović „solira“ na tviteru, ali u svakom slučaju ne bih poziv na smirivanje strasti shvatao ozbiljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari