Vladimir Kostić: I dalje se bojim rata

* Umesto čekanja, dužni da budemo učesnici u sopstvenoj budućnosti, da sagledamo zgarišta sopstvenih poraza, ali i neprepoznate pobede, da razumemo vreme, okolnosti i okruženje * Za mene je Rusija Evropa i nisam siguran kako se zamišlja Evropa bez Rusije * Bombardovanje Srbije je neobjašnjiv zločin
Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti govori za Danas

Ostavite komentar


  1. Ko će to g. Kostiću rehabilitovati vrednosne sisteme? Da neće možda "naša" intelektualna elita? Plašim se da poprilično oportuno "naši intelektualci ležu na rudu vlasti", pa se postavlja pitanje – ko će onda da izvrši građansku emancipaciju osim prosvećenog vođe?. Ono stoji, da smo vođe imali svakojake, prosvećene najmanje, brzo smo ih upokojavali i dizali spomenike da smirimo savest. Zašto iskreni, legalni i legitimni vođa ne bi mogao da bude prelazno rešenje? Svakako, uz ravnomerno popuštanje institucionalne "štranke" i postepeni prelaz na institucionalnu podelu vlasti. Mi kao društvo još nismo preskočili taj ““basamak““ osvešćenosti a po svemu sudeći teško ćemo ga i preskočiti bez vremenski ograničene pomoći prosvećenog vođe. Kad jednoga dana, od naroda velika većina pretekne u samosvesne građane, prosvećeni apsolutisti nam više neće biti potrebani. Dobar intervju. Pozz.

  2. Kratko pamcenje ima g. Kostic, nije sve pocelo ovim sazivom SANU. O plagijatima i prevarama pojedinih akademaca i akademika govorio je Sud casti BU, jos 2002. godine. SANU se ogradjivao da ne postoje predvidjeni mehanizmi za sankcionisanje nemorala. Umesto ocekivanih reakcija usledilo je ukidanje Suda casti Univerziteta i sudski progon predsednika suda. G. Kostic je u tome ucestvovao i na taj nacin gradio svoju karujeru. I izgradio je, kao sto vidimo.

  3. Професор је у праву за скоро све ствари. Једино греши код Републике Српске, јер РС се не треба осамосталити , него се мора ПРИПОЈИТИ Србији као равноправна покрајина са Војводином, Београдом, Шумадијом, Југоисточном крајином!! Сагласно ЕУ стандардима, сваки народ на Балкану има право на матичну државу у РЕАЛНИМ границама, а да националне мањине које остану у суседним државама постану МОСТОВИ спајања народа и држав и то: -700.000 Срба у Хрватској, Црној Гори, Косову, БиХ, Македонији,.; -700.000 Албанаца у Македонији, Србији, Црној Гори ; -500.000 Хрвата у БиХ и Србији ; -300.000 Бошњака у Србији и Црној Гори;

  4. Da ne izbije a mi bez načertanija. Pa nas uhvate, da tako kaem, na terenu a mi bez ćaga, nako državnih štos kae.

  5. Kada i SANU ne uvidja ili nece da uvidi sta je bio sustiniski razlog bombardovanje Srbije, odnosno Jugoslavije onda nam se gadno pise. Bez istinske katarze nama kao naciji nema napred. Sve ove formulacije i preformulacije su zamena teza i bezanje od istine.

  6. "Da li neko zaista misli da Srbija nema umetnike, pravnike, ekonomiste, istoričare, istoričare umetnosti i književnosti, lingviste, sociologe, arheologe, da ne nabrajam dalje, o kojima vredi razmišljati?"
    Svaka čast ostalima, ali pravnike o kojima vredi razmišljati imamo jedva, a ekonomiste nemamo uopšte.

  7. @gradjanin realan

    Od patriJotske suplje price samo ovakva stokholmski sindrom/autosovinizam/zavrsio sam nvo kurs spika je supljija, sa tim od izlizanosti besmislenih fraza o katarzi, o nemanju buducnosti, o Srbima koji su za sve krivi a svi ostali nevinasca, o humanisticko-pedagoskom bombardovanju itd.

  8. "Vrednosni sistem"…dr Ranko Raičević rukovodi Drustvom neurologa. Profesore ovaj Vaš izbor ukazuje da su i Vaši aršini sasvim lični, sve izrečeno samo leti…

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.