Vlast se boji gneva građana ispred Skupštine 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Epidemiološku situaciju ne možemo da ignorišemo, ali ona ne sme da bude izgovor za odugovlačenje sa konstituisanjem Skupštine, baš naprotiv – upravo je ona razlog više da se Skupština što pre konstituiše.

Sa formiranjem novog saziva Skupštine ponovo se čeka krajnji rok, što potvrđuje po ko zna koji put stvarnu poziciji odnosno nemoć ove institucije – ocenjuje za Danas Tara Tepavac, koordinatorka NVO Otvoreni parlament, u odgovoru na pitanje o tome zašto se odlažu rokovi za formiranje nove vlasti, odnosno da li su razlozi epidemiološke prirode, strah od demonstracija, prilikom kojeg bi da se izbegne zgrada Skupština Srbije kao mesto ispred kojeg su bili nedavni masovni protesti, ili je reč o nekom sasvim drugom uzroku.

Sagovornica Danasa ističe da je, međutim, još važnije pitanje od toga kada će se formirati Skupština, to – kako će ona raditi, odnosno šta će biti prvi koraci koje će narodni poslanici preduzeti.

– U okolnostima epidemije virusa ali i sve većeg nepoverenja građana, novi skupštinski saziv i te kako ima o čemu da raspravlja, posebno u pogledu kontrole rada izvršne vlasti. Pre svega reč je o načinu na koji se Vlada nosi sa pandemijom, proceni rada ministarstva zdravlja kao i povodu za nezadovoljstvo lekara radom Kriznog štaba, ali i postupanjem policije tokom protesta. Skupština može da pokrene kontrolne mehanizme i traži izveštaje ministarstava, organizuje anketni odbor ili komisiju i istraži ove slučajeve koji zabrinjavaju javnost – zaključuje Tepavac.

Prema rečima novinara Srđana Škora, svima je jasno, pa i Aleksandru Vučiću, da je „u pitanju lažna Skupština, koja kad god da se formira, jer neće predstavljati apsolutno ništa“.

– Pogotovo što ovaj saziv ne odslikava pravo stanje u društvu a pritom je dobijen posle lažnih izbora. Vlast koju ne kontroliše Skupština ne može biti demokratska. Ova skupština je zapravo karikatura i ne može ništa i nikoga kontrolisati jer će tamo sedeti ljudi potpuno nekompetentni za ono što bi trebalo da predstavlja njihov stvarni angažman. I zato se sad ubacuju teme poput korone jer zaista nema logike da su u mnogo blažoj epidemiološkoj situaciji odbili da se sastanu da bi uveli vanredno stanje, čime je praktično izvršen državni udar – ističe Škoro.

S druge strane, dodaje on, tu je i prilično, kako kaže, jadno objašnjenje da se zasedanje izmesti u Sava centar.

– Suštinski vlast se boji opravdanog gneva građana ispred Skupštine i činjenice da se novi poslanici ne bi baš osećali prijatno uz ogromno prisustvo policije i demonstranata. Da ne govorimo o mogućim sukobima i ponovnoj zloupotrebi pendreka i suzavca koje su nemilice koristili u daleko bezazlenijim okolnostima. Kako god da se ova stvar okonča mišljenja sam da je Srbija mnogo bliže novim parlamentarnim izborima možda čak i izborima na svim nivoima, zajedno sa predsedničkim, koji bi bili znatno pre roka. U suprotnom svima je više nego jasno da je ovakvo stanje na duži rok jednostavno neodrživo – zaključuje Srđan Škoro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari