Vlast u Srbiji vrši desetogodišnju torturu nad našim zdravim razumom: Profesor Čedomir Čupić na protestu u Kragujevcu (FOTO) 1Foto: Z. S. M.

 

Posle četrdesetominutne blokade saobraćaja u Ulici Save Kovačevića ispred zgrade Šumadijskog upravnog okruga u neposrednom komšiluku BIA, kao i uvek bez incidenata, završen je 12. prostest Srbija protiv nasilja u Kragujevcu.

Građani su se kao i uvek okupili uz zvuke „Oj Srbijo, zemljo među bunama”, „Šejna”, „Vostani Serbije” i Balaševćeve stihove „davno ti je vrag zaseo na prag zemljo Srbijo” na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije gde im se obratio profesor Čedomir Čupić, politikolog.

– Povod za vaš izlazak na javni prostor su dve velike tragedije koje su nas zadesile ovog proleća. One su povod. Uzroci i posledice koje već dugi niz godina trpimo i koje podnosimo ono je što su ove tragedije „otkopčale”. Vlast u Srbiji obavlja desetogodišnju torturu nad našim zdravim razumom. To se više ne može trpeti i prihvatati. Dugi niz godina nad našim životima oprobavaju se različite vrste nasilja od strane pojedinaca na vlasti, od vrha države pa do lokalne zajednice. Ta duga primena i treniranj nasilja nad našim životima od strane Aleksandra Vučića i njegovih najbližih poslušnika grade obrazac naslnog života u Srbiji. Oni hoće da nasilni obrazac života prihvatimo kao normalnost, rekao je profesor Čupić.

Po njegovim rečima ovde, u Srbiji su na delu svi oblici nasilja, od emocionalnog, preko duševnog i duhovnog i na kraju fizičkog, koje često završava u pogubnim činovima ge se gube životi.

– Ovde se nasilje obavlja nad prirodom, odnosno, prirodnom sredinom, nasilje u ljudskim odnosima, nasilje u privatnom i porodičnom životu. U Srbiji se nasiljem upravlja i vlada. Nasilje je postalo obrazac života u Srbiji. Nasiljem vlast uteruje strah i strepnju u građane i podstiče im stanje osećaja nemoći ili odlaska u ravnodušnost, odnosno izlaska iz sopstven stvarnosti u neku unutrašnju usamljenost, istakao je on.

Vlast u Srbiji vrši desetogodišnju torturu nad našim zdravim razumom: Profesor Čedomir Čupić na protestu u Kragujevcu (FOTO) 2
U Srbiji se nasilni obrazac života prihvata kao normalan – profesor Čedomir Čupić Foto: Z. S. M.

Kada se nasilje prihvati onda nasilnici zlostavljaju ljude u svim odnosima, posebno poslovnim, a potom i u privatnim i intimnim.

– Ono što je posebno tragično jeste da je nasilje ušlo u institucije i da se one zloupotrebljavaju tako što nasilno funkcionišu. Institucionalno nasilje pokazuje da ne postoji više nikakvog reda, stabilnosti i sigurnosti u društvenom životu u Srbiji, smatra Čupić, po čijem mišljenju „nasiljem, korupcijom i kriminalom ’obmotana’ je Srbija ui u njoj samo ’oni’ vladaju, a svi drugi su podređeni i primorani da se snishodljivo i na dovijajući način nasilnicima udvaraju.

– Nijedna potreba, ni ona lična ni ona grupna ni ova opšta, ne može se obaviti bez korupcije i nasilnih iznuda. Takvo stanje je nepodnošljivo, opasno i tragično po društveni i državni život, upozorio je Čedomir Čupić.

Aleksandar Vučić i šačica njegovih koristoljubivih poslušnika krenuli su u razaranje prirodnih bogatstava Srbije.

– Nasrnuli su zbog svojih ličnih interesa i dobiti, na plodnu zemlju, na bistru vodu i čist vazduh u Srbiji, odnosno, krenuli su na ono što je u prirodi najbitnij za ljudski zdrav život i opstanak. Zbog ličnih dobiti sve rasprodaju dovodeći sumnjive investitore čiji je jedini interes ostvarivanje ogromnog profita, odnosno velikih zarada. To što ti investitori ne mogu u svojim zemljama, mogu u Srbiji. Srbija je za njih postala kolonija u kojoj mogu van zakona i propisa da razaraju utrobu zemlje izvlačeći iz nje ono što im treba i ostavljajući iza sebe pustoš koja se više nikada ne može oživeti, zaključio je on.

On se osvrnuo i na kragujevačku aferu Indeks koja je pokazala „šta se sve radi na razaranju obrazovnog sistema” i koja do današnjeg dana nije okončana, kao i da zahtevi građana koje su na ovim masovnim protestima širom Srbije ispstavili vlasti još pre četiri meseca insu isunjeni.

– Vi te sada ono malo ljudsko ostvrvo čovečnosti koje je građanski hrabro. Vi se ne mirite sa onim što nam se događa, a u tom ne mirenju oslobađate ustrašene, izvlačite iz ravnodušnosti ravnodušne i ulivate nadu i veru u život i onima koji su sami sebe otpisali i prepustili se osećaju nemoći, poručio je Čedomor Čupić Kragujevčanima.

Uz povike „Vučiću odlazi!” i sugrađanima „izlazite napolje”, kao omaž protestima iz devedesetih pod Miloševićem, protestna šetnja je krenula sa Đačkog trga ulicama Branka Radičevića, Glavnom, Nikole Pašića, Zorana Đinđića i Save Kovačevića, gde je kod zgrade Okruga, tik do zdanja BIA blokiran saobraćaj.

Na „šetalicama” u koloni su se našli i predsednik Vučić i premijerka Brnabić sa duhovitim opaskama u balončićima kao u stripu:

– Toliko sam besan na sebe zbog gradske Tržnice i svih NESPOSOBNIH i ljudi i problema i rešenja, duhovito su parafrazirali na „šetalici” Kragujevčani nedavni javni nastup (jeda od mnogih) presdsednika Vučića i njegovo mišljenje o partijskim drugarima i kolegama na lokalu, njegovim kadrovima.

– Rejting pada svuda a najviše u Kragujevcu. Džoni (gradonačelnik Nikola Dašić – prim. prev.) preko tri godine, odgovara mu sa slike premijerka Brnabić.

Po prvi put, doduše i on na „šetalici” sa sugrađanima u protestnoj koloni je bio i gradonačelnik Dašić (Džoni – prim. prev) sa natpisom – Oni to nešto o meni??

Po rečima organizatora protesta otalo je samo još dve nedelje do početka školske godine a ništa nije postignuto po pitanju bezbednosti dece i nastavnika u školama kao ni ispunjen ni jedan zahtev protesta u vezi sa obrazovanjem. Zbog toga se blokada saobraćaja odviala ispred zgrade Šumadijskog upravnog okruga u kome se nalazi Školska uprava Kragujevac.

Kragujevčani su im na kapiji ostavljali duhovite ali i upozoravajuće poruke: „Prosveto, sedi – 1”, „Kakva nam je prosveta, takav nam je sistem”, „Gde su besllatni udžebenici?”, „Bezbednost za našu decu!!!”, „Ogovaraćete!, Profesor”, „Da li su deca bezbedna u školama?”, „Koje mere je vlada preduzela?” ali i bolno realne, poput „Škole nam se greju na furune!” i „Šta je sa čučavcima iz prošlog veka?”, samo se neke od njih.

Opšti je utisak da je sezona godišnjih odmora za nama pa je na večerašnjem protestu u Kragujevcu evidentiran nešto veći broj građana nego prethodne dve nedelje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari