Vlasti je važno da „drži“ protivnike na jednoj cifri 1Foto: Medija centar

Vlast je godinama držala monopol na istraživanja javnog mnjenja, preko njima bliskih agencija. Sada su udarili na Istraživačko-izdavački centar Demostat preko svojih funkcionera i raznih tabloida, jer im neko „kvari posao“, jer je neko izašao i rekao „nisu takvi rejtinzi kao što vi kažete“.

Napadi se dešavaju jer je za vlast važno da u istraživanjima drže sve opozicione partije ispod dvocifrenog rezultata – objašnjava za Danas naš sagovornik, koji je godinama unazad upućen u rad agencija za istraživanje javnog mnjenja, čije nalaze citiraju predstavnici vlasti i čije rezultate plasiraju provladini tabloidi na naslovnim stranama.

Naš sagovornik dodaje da predstavnicima vlasti nije svejedno zbog toga što se pojavio istraživački centar koji takođe objavljuje rejtinge stranaka.

Sagovornik našeg lista ukazuje da je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić shvatio koliko su istraživanja javnog mnjenja bitan alat za održavanje sopstvenog rejtinga u politici, gotovo od identičnog značaja kao kontrola medija.

Sagovornik Danasa podseća da je bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo ostavku zbog korupcionaške afere, tačnije navoda da su sredstva Ministarstva finansija upotrebljena za finansiranje istraživanja javnog mnjenja u stranačke svrhe.

– Sve agencije kod nas otprilike pokazuju iste rezultate istraživanja javnog mnjenja. Jasno vam je od kog je to značaja uz činjenicu da je teško na terenu kontrolisati izborni proces. Zato, kada pet meseci pred izbore neko izađe i kaže da opozicija ima šanse u Beogradu ako se udruži, to njima ne odgovara. To da li će se ona zaista udružiti, to je drugo pitanje – objašnjava naš sagovornik.

On podseća da vlast rejtinge i procente koristi u propagande svrhe, što nije ništa novo, jer se to radilo i ranije, ali ne u ovolikoj meri. Zbog toga, nastavlja on, novinari bliski vlasti u poslednje vreme ne propuštaju priliku da predsedniku Vučiću postave pitanje kako komentariše istraživanja Demostata.

Prilikom gostovanja predsednika Vučića u emisiji Fokus na televiziji B92, voditelj Oliver Jakšić takođe je pitao šefa države kako komentariše to što prema nalazima Demostata, Stranka slobode i pravde sa 16,8 odsto ubedljivo vodi u Beogradu. Slučajno ili namerno, voditelj Jakšić izneo je netačan podatak, jer prema istraživanju Demostata, SSP ima najviše procenata u okviru opozicije, a sa 38,9 osto SNS vodi u Beogadu SNS. Predsednik je ipak dao svoj komentar.

– Čestitam im na tome. Ja sam se u prvom trenutku nasmejao, ne verujući u istinitost tih podataka, a onda sam shvatio da ti ljudi ni slučajno ne bi izmislili podatke i ne bi tako nešto mogli da kažu neistinito. Ja sam do duše dobio neke sasvim druge podatke, ali sigurno moji nisu ispravni, ja verujem u ove njihove i zato znam da nas čeka velika i naporna borba – rekao je Vučić na B92.

Agencija Faktor plus je samo nekoliko dana posle objavljivanja rezultata Demostata predstavila svoje istraživanje.

Ona je, kako je objavio Blic, ovako izmerila rejtinge u Beogradu koji se, prema broju komentara, najviše tiču vlasti.

Istraživanje pokazuje da bi naprednjaci na beogradskim izborima osvojili 44,3 odsto, SSP 9,7, SPS 7, dok bi Inicijativa Ne davimo Beograd dobila 6,4 procenta glasova. Za Dosta je bilo u Beogradu bi glasalo 3,9 odsto ispitanika, koalicija DSS/POKS uzela bi 3,1, a Narodna stranka 2,9 odsto.

Politički analitičar Dejan Bursać kaže za Danas da ne želi da komentariše rad istraživača javnog mnjenja, ali može odnos političkih aktera prema njima i njihovim nalazima.

– Očigledno je da političkim akterima odgovaraju različiti rezultati, pa bi onda i opozicija u skladu sa svojim motivima i planovima želela da istakne te delove istraživanja koji govore da postoji neka šansa za nju u Beogradu – navodi Bursać i dodaje da je logično da će svako javno forsirati one rezultate koji mu odgovaraju.

– S druge strane, naravno, imamo vlast, koja imam standardan manir da odgovara na sve što dolazi iz opozicije, tako su i na ovo odgovorili. Neki cilj vlasti je da demotiviše glasače opozicije da ipak ne izađu u nekom velikom broju. Mada, znamo svi da se SNS trenutno nalazi u jednoj čudnoj situaciji gde njima ipak treba da neka lista opozicije pređe cenzus, da bi se pokazao pluralizam u odnosu na ono što smo imali u poslednjih godinu dana, pre svega u republičkom parlamentu, a onda i u celom političkom sistemu. Ali opet, ne odgovara im da oni uzmu previše – zaključuje Bursać.

Đilas o tome ko objavljuje ista, samo prerađena istraživanja

Lider SSP je na svom Tviter profilu podelio objavu koju je napisao prvog februara 2019.

– U čemu je razlika između Informera i Blica? Informer objavljuje lažna istraživanja IPSOS-a. Blic objavljuje ta ista samo prerađena „istraživanja“ pod imenom Faktor plusa. Sutra će nam objašnjavati kako su morali to da rade. Niste, gospodo, niste – napisao je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari