„Vruć krompir“ za deklaraciju iz Tirane prebačen bivšim SPO kadrovima u MSP 1foto Twitter @SRBinAlbania

Pozicija Srbije u odnosu na rat u Ukrajini, uz sve veće pritiske Zapada da se usaglasi sa sankcijama Rusiji, ostaje „neutralna“ samo zahvaljujući (ne)veštom sakrivanju državnog vrha na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem iza nižih diplomatskih kadrova i umanjivanja značaja pojedinih deklaracija, kao što je ona sa kojom se Srbija usaglasila nedavno u Tirani.

Ovako izvori Danasa iz diplomatskih krugova tumače poslednje izjave Vučića, kao i poteze srpske diplomatije u vezi sa deklaracijom iz Tirane, kojom se osuđuje ruska agresija, a sa kojom se Srbija saglasila.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je o ovoj deklaraciji rekao da se radi o odlukama donetim u okviru regionalne incijative, čime je potvrdio da je obavešten o usaglašavanju Srbije sa Tiranskom deklaracijom, ali je time i pokušao da umanji značaj ovakve odluke.

„To u Tirani je bila regionalna incijativa i nema nikakve veze sa sankcijama“, komentarišući to što su zemlje jadransko-jonske regije, među kojima i Srbija, usvojile u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale „nezakonitom i neopravdanom agresijom“ i izrazile predanost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Iako je tačno da sama deklaracija ne podrazumeva i izricanje mera sankcija, ona je u skladu sa stavom koji je Srbija već iznela prilikom glasanja u Ujedinjenim nacijama za usvajanje odluke kojom se osuđuje „ruska agresija“, te pokazuje da Srbija nastavlja, sa određenim pomacima, da se usklađuje sa stavovima zapadnih zemalja u kontekstu rata u Ukrajini.

Takođe, Vučić ni rečju nije nagovestio da državni vrh ne stoji iza ovakve odluke, ili da se odlučivanje u Tirani odvijalo bez znanja i saglasnosti zvaničnog Beograda.

Ipak, za te nove korake, male ali iz ugla EU i regiona važne, državni vrh nije spreman da preuzme odgovornost, već pokušava da umanji značaj ovakvog izjašnjavanja Srbije i, kako ističe sagovornik Danasa iz domaćih diplomatskih krugova, „vruć krompir“ izjašnjavanja prepušta onima na nižim funkcijama.

U slučaju deklaracije iz Tirane, nezahvalna pozicija za izjašnjavanje pripala je kadrovima bivšeg SPO (Srpskog pokreta obnove) koji, kako ističu naši izvori, dominiraju u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Jedan od njih je Nemanja Starović, državni sekretar MSP Srbije kome je zapao zadatak da predstavlja Srbiju na forumu jadransko-jonske incijative u Tirani i na ministarskom sastanku iza zatvorenih vrata u ime Srbije prihvatio zajednički stav za osudu Rusije.

Starović je bio član Srpskog pokreta obnove do dolaska SNS na vlast, i bio u rukovodstvu odbora SPO Novi Sad koje je predalo vlast naprednjacima u Novom Sadu. Starović je ubrzo prešao u SNS i zatim napredovao na funkcijama od člana Gradskog veća Novog Sada, preko kancelarije za KIM, do ministarstva spoljnih poslova.

Sam Starović za sada vešto izbegava pitanja novinara o ulozi koja mu je pripala – ni na samom forumu u Tirani nije bio dostupan za pitanja medija, a nije bio dostupan za novinare ni u Beogradu.

Starović je juče u svojstvu gosta prisustvovao „Open Balkan forumu“ organizovanom u Beogradu, ali je događaj napustio pre završetka i pre mogućnosti da mu novinari Danasa postave bilo kakvo pitanje.

Drugi, za ovu temu jednako bitan, jeste ambasador Srbije u Tirani Slobodan Vukčević, takođe bivši član SPO, i generalni sekretar MSP u vreme ministrovanja Vuka Draškovića.

Upravo je zvanični nalog Ambasade Srbije u Tirani na društvenoj mreži Tviter, jedini kanal na kome se mogla videti informacija o učešću Starovića na forumu u Tirani.

Vest o tome, a posebno o izjašnjavanju Srbije o Tiranskoj deklaraciji, nije preneta ni na jednom od zvaničnih kanala za informisanje pri Ministarstvu spoljnih poslova.

Iz Ministrastva spoljnih poslova Srbije još uvek nisu odgovorili na upit Danasa za obrazloženje glasanja Srbije, kao ni da li je predstavnik naše zemlje izneo neke dodatne argumente prilikom izjašnjavanja Srbije za deklaraciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari