Vučević: Kfor mora da nadomesti srpske policajce na severu Kosova i Metohije 1Miloš Vučević Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da Međunarodne mirovne snage na Kosovu (Kfor) moraju da nadomeste srpske policajace koji su napustili službu na severu Kosova i Metohije, jer kako je ocenio, bilo bi „pogubno da se dozvoli da premijer Aljbin Kurti pošalje policiju sa juga Kosova“.

Vučević je za TV Pink rekao da ne očekuje da Kfor, kao vojska, postane policija, ali da je važno da „suštinski obavlja poslove po pitanju bezbednosti svih građana na Kosovu i Metohiji“.

„(Kfor mora) da gleda da Rosu, ili druge jedinice Kosovske policije ne uđu sada na sever Kosova, da ne dođu sada albanske sudije i tužioci da vode predmete protiv Srba i da se u legalnoj formi nastavi progon Srba“, kazao je on.

Po njegovim rečima, bezbednosne snage Kosova po nečijoj odluci prelaze u oružane snage, i neko ih oprema oružjem, a da oni na to nemaju pravo po ranijim sporazumima.

„Neko stvara vojsku na Kosovu, mimo Kfora, suprotno Rezoluciji 1244, suprotno vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova. To je nešto što mi pažljivo pratimo kao država“, naglasio je Vučević.

Istakao je da Evropska unija mora da se izjasni da li je premijer Kosova Aljbin Kurti „poništio Briselski sporazum“ najnovijim odlukama Prištine.

„Da li je moguće da je Aljbin Kurti jači od onoga što je garantovala EU, da li ćemo tako derogirati pravne akte i sporazume? Onda je besmisleno sve, onda idemo u potpuni ćorskokak. Tek je onda licemerno pozivati obe strane na uzdržanost“, rekao je Vučević.

On je naveo da je „iritirajuća“ tišina međunarodne zajednice prema „stradanju Srba na Kosovu i Metohiji već četvrt veka“, ističući da nedostaju osuđujući tonovi i poruke.

Vučević je kazao da je situacija na Kosovu trenutno mirna, ali da je u „ekstremno delikatnoj situaciji“ nakon odluke Srba da napuste institucije, uz ocenu da je taj potez na nekin način iznuđen odlukama iz Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari