Vučević: Principi ZSO definisani Briselskim sporazumom, Priština mora da upodobi svoj pravni sistem 1Foto: Beta/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da su principi za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) definisani Briselskim sporazumom i naknadnim aktima, odnosno da postoje 23 principa koji moraju biti implementirani u statut ZSO i Priština mora da ih obezbedi izmenama svog pravnog sistema.

„Priština mora da upodobi svoj pravni sistem koji egzistira, voleli ga mi ili ne voleli, on egzistira u ovom trenutku na teritoriji pokrajine Kosova i Metohije. Priština mora da ga upodobi sa Briselskim sporazumom, sa svim principima, da spram toga koriguju sve akte i da iz toga izađe statut ZSO“, rekao je Vučević za televiziju B92.

Prema rečima Vučevića, Srbiju „ne bi trebalo da dotiče“ to da li nemačka Fondacija Fridrih Ebert piše statut ZSO, jer „to nije definisano u procesu formiranja ZSO“.

Govoreći o zahtevu poslanika Koalicije Albanaca Doline Šaipa Kamberija o formiranju istovetne zajednice u Srbiji kao što je ZSO, Vučević je naveo da je to pokušaj da se napravi ekvivalent pozicije Srba na Kosovu i Metohiji i poziciji albanske manjine u centralnoj Srbiji, ali da postoji ogromna razlika.

„Albance u centralnoj Srbiji niko ne proganja, ne hapsi, niko ne puca na njih ni na Ramazanski, ni na Kurban bajram, niti će se to ikad dešavati“, rekao je Vučević i ocenio je da je taj zahtev pokušaj da se relativizuje pitanje ili koncept ZSO.

Vučević je, komentarišući zahteve dela opozicije da Srbija u potpunosti odbaci francusko-nemački plan za Kosovo, ocenio da je bolje po Srbiju da ne napušta pregovarački sto, jer bi se za tim stolom odlučivalo o Srbiji sa i bez nje.

Vučević je ocenio da je vreme za „mudriju i odgovorniju“ politiku Srbije, koja mora da bude strpljiva i sagleda šta sve može da dobije i da što manje izgubi.

„Ja bih voleo da je sve idealno, da je sve onako kako mi intimno želimo da vidimo, ali je drugo šta je realnost i šta nam je okruženje. To ne znači da treba da odustanemo, kapituliramo, potpišemo sve, da Srbija nema crvene linije ili da nema državnog i nacionalnog interesa, naprotiv“, kazao je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari