Vučić će podržati Nikolića, Dačić da odustane 1Foto: FoNet Aleksandar Levajković

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić dogovorili su se da aktuelni šef države bude kandidat SNS na predstojećim predsedničkim izborima.

Kako Danas saznaje u vrhu vlasti, Vučić i Nikolić su do detalja napravili plan za predsedničke izbore, koji podrazumeva da Aleksandar Vučić podrži kandidaturu Tomislava Nikolića. Sagovornici Danasa, koji su zahtevali anonimnost, tvrde da je dogovor čvrst i razrađen u svim delovima – Nikolić će biti Vučićev kandidat na predsedničkim izborima na proleće sledeće godine.

Plan, kako nam je rečeno, podrazumeva ambiciju da Tomislav Nikolić pobedi već u prvom krugu, za šta je, kako tvrde Danasovi izvori, neophodna saradnja lidera Socijalističke partije Srbije i ministra spoljnih poslova u Vladi Srbije – Ivice Dačića. Od Dačića se očekuje najpre da odustane od kandidature za predsedničke izbore, a potom i da pozove birače da glasaju za Tomislava Nikolića.

Međutim, kako Ivica Dačić kaže za Danas, odluku da li će se kandidovati na predsedničkim izborima doneće tek početkom godine.

Na pitanje Danasa da li odustaje od kandidature za predsedničke izbore, Ivica Dačić je u pisanoj poruci odgovorio – „Ne“. Upitan kada će doneti konačnu odluku, Dačić je odgovorio: „Na vreme“. Pravo vreme za takvu odluku je, prema rečima Dačića, početak godine.

Ipak, kako saznaje naš list, i dalje postoji mogućnost da se premijer predomisli i sam se kandiduje na predsedničkim izborima, ukoliko istraživanja javnog mnjenja i političke prilike budu tako naložile. Za sada, prilično je izvesna namera da Vučić podrži Nikolića.

S druge strane, poznavaoci situacije i odnosa premijera i predsednika ističu za Danas da bi eventualna pobeda Nikolića uz pomoć podrške Vučića bila na kraći rok od još jednog punog petogodišnjeg mandata. Ono što preovlađuje kao ideja je da Nikolić, ako pobedi na predsedničkim izborima, obavlja funkciju šefa države do promene Ustava Srbije, koje bi podrazumevale izbor predsednika Srbije u parlamentu.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je za zagrebački Globus da nema nameru da se kandiduje na predsedničkim izborima, a da u slučaju da kandidat njegove SNS izgubi – ne bi ostao na mestu predsednika vlade. On je ponovio da nije smak sveta izgubiti izbore i nastavio: „Na stadionu svi viču ‘Vučiću, pederu’, a kad dođu izbori, glasaju za mene. Ja to razumem. Ljudi su besni, ne žive dobro, traže više. Ali, na kraju, kada dođe iza onog paravana, on zna da mora glasati za nekog ko će se baviti njegovim problemima. Ako pobede Janković, Jeremić ili Šešelj, sledi mrcvarenje i kohabitacija. Sasvim sigurno, u tom mrcvarenju neću sudelovati“, rekao je premijer.

Na pitanje da li to znači da nema kohabitacije, premijer je rekao da kohabitacije može biti, ali – bez njega. „U takvim okolnostima nisu mogući dobri rezultati. Onda je bolje da odem sam“, dodao je Vučić, a na konstataciju novinara da je onda logično da se kandiduje rekao je: „Ne, nego da dam sve od sebe da pobedi onaj koga mi odaberemo i koga mi podržimo“.

Nema trećeg kandidata

Na pitanje ko je osim njega i predsednika Srbije Tomislava Nikolića mogući treći kandidat SNS za predsedničke izbore, Aleksandar Vučić je za Globus rekao da nema još nikoga. Na opasku da ankete pokazuju da bi on sigurno odneo pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora, a da bi neki drugi SNS kandidat izgubio u drugom krugu i da stoga analitičari smatraju da će se ipak kandidovati, Vučić je odgovorio: „Možda oni znaju nešto što ja ne znam“.

Kako je rekao, oni polaze od toga da se ne smeju izgubiti izbori. „Ja ne mislim tako. Mogu izgubiti i izbore i otići sa vlasti. I nikada neću otići iz svoje zemlje i negde se skrivati. Meni je savest čista. Ali ja nikada neći izgubiti izbore dobrovoljno, bez borbe, neću nikome predati izbore. Boriću se, a ako izgubim, pružiću ruku pobedniku“.

Nikolić: Neki već u kampanji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je očigledno da je za neke kampanja za predsedničke izbore već počela i da ćemo se do izbora svega naslušati i načitati.
„Očigledno je da je za neke već otpočela kampanja za predsedničke izbore“, rekao je Nikolić za Večernje novosti, povodom objavljenih istraživanja u kojima se navodi da nekadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ima veće šanse na predsedničkim izborima od njega.
„Razumljivo, jer nemaju šta drugo da rade, a svesni su da ono što su do sada u životu uradili nije dovoljno da bi mogli da računaju na bilo kakav uspeh. Naslušaćemo se i načitati svega do izbora“, ocenio je Nikolić. Izbori za predsednika Srbije trebalo bi da budu održani na proleće 2017. godine.  Fonet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari